MOJE ĆERKE NEĆE NOSITI MASKE: Bojana M. iz Goloboka "saslušana" u Centru za socijalni rad u Smederevskoj Palanci

J. ILIĆ

14. 10. 2020. u 22:00

SLUČAJ Bojane M. iz Goloboka kod Smederevske Palanke, koja je zbog odbijanja da njena deca u osnovnoj školi nose maske, dobila poziv za razgovor iz Centra za socijalni rad u tom gradu, prvo je "procesuiranje" roditelja zbog kršenja preporuka u vreme epidemije virusa korona u Srbiji.

МОЈЕ ЋЕРКЕ НЕЋЕ НОСИТИ МАСКЕ: Бојана М. из Голобока саслушана у Центру за социјални рад у Смедеревској Паланци

OŠ "Nikola Tesla" u Goloboku / Foto Palankadanas.rs

Ni njoj nije jasno na osnovu kog propisa je palanački Centar za socijalni rad pokrenuo proceduru. U ovoj instituciji nismo dobili zvanične odgovore na pitanja, a nezvanično smo saznali da iza svega stoji namera da se "roditeljima ponude pojašnjenja koja su u najboljem interesu dece".

- Razgovor sa majkom obavljen je jer se staramo o najboljem interesu dece. Naš posao je da pružimo svaki vid pomoći i podrške roditeljima kako bi i sami postupali u najboljem interesu svoje dece, posebno u ovoj situaciji sa kojom se svi prvi put susrećemo - rečeno nam je nezvanično u Centru za socijalni rad, kome je slučaj prijavila škola.

Bojana M. kaže, za "Novosti", da joj i nakon razgovora nije jasno zbog čega je uopšte pozvana:

- Kada je poziv stigao, nisam znala zašto me zovu, nisam se osećala nimalo prijatno... Imam četvoro dece - bliznakinje u osnovnoj školi, jedna ćerka ide u srednju, a druga je na fakultetu. Ni sada mi nije jasno zašto sam bila, da li to smatraju zanemarivanjem dece, da li sam prekršila neki propis...

Bojanine bliznakinje idu u peti razred, obe su odlične učenice, a majka navodi da i dalje ostaje pri stavu da deca ne treba da nose maske, jer su, tvrdi, štetne po njihovo zdravlje. Dodaje i da je spremna da čuje argumente, i da će, ukoliko je budu pozvali, otići ponovo na razgovor u školu.

Prema ranijim najavama, deca koja ne budu nosila maske mogu dobiti opomenu, ukor, čak i suspenziju. Šta će biti u ovom slučaju, nismo saznali. Da li je OŠ "Nikola Tesla" u Goloboku, koju pohađaju Bojanine bliznakinje, u svoj Pravilnik o ponašanju učenika, zaposlenih i roditelja unela odredbu da su preporuke Kriznog štaba o merama zaštite zdravlja obavezujuće, takođe nismo uspeli da saznamo. U školi nam je rečeno da je direktorka Jovana Jelić odsutna čitavog dana, uz opasku na ovu temu kako su "za školu obavezujuće preporuke Ministarstva prosvete".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (29)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati