SRPSKO pitanje već početkom pedesetih godina postaje tabu tema. Nemilosrdan, obračun sa srpskim ministrima i grupom intelektualaca, koja se okupljala oko posebnih srpskih iistitucija, hrvatsko rukovodstvo koristi povoljan društveno-politički momenat, da se u potpunosti potisne nacionalna posebnost srpskog naroda.

ludi milojko

14.10.2020. 08:21

i sta mi sad posle 70 godina imamo od toga? prvo je aleksandar pravio nekakvu jugoslaviju sa beckim konjusarima, dakle srbin, a onda su srbi prespavali decenije dok su becki konjusari i siptari kovali svoje planove. znaci: krivi smo sami jer smo dozvolili. najgore od svega, jos uvek ima onih, da ne kazem kakvih, koji bi ponovo da prave drzavu sa zlikovcima, onih koji idu kod tih istih zlikovaca na more i da ne nabrajam. mi definitivno nismo normalni.

buki

14.10.2020. 13:10

@ludi milojko - *Novosti* verovatno ovim tekstovima pokušavaju da otvore oči onim Srbima koji su od jugoslovena posti evropejci, a nama kojima su oči otvorene još dok smo bili mali, samo dolivaju so na ranu. Skoro sve ovo smo znali i doživeli na vlastitoj koži, koju da bi sačuvali, nismo smeli da pisnemo. Još pre 80-te u hrvatskim školskim dnevnicima je pisalo HRVATSKI JEZIK I KNJIŽEVNOST, a u Srbiji koleginica 2000 i neke piše SRPSKOHRVATSKI, pa pošto ne sme da se briše precrta ono hrvatski. Nije ona kriva, kriv je sistem koji nam je isprao mozak, uništio ono srpsko u nama i uveo jugoslovenstvo, koje uz sve napore nećemo nikad iskoreniti. Ipak hvala Novostima, što ovakvim tekstovima pokušavaju da nas vrate sebi, ma koliko meni i Vama bilo bolno da sve to čitamo.

Ja sam

14.10.2020. 17:39

@ludi milojko - Имаш, и те како, да учиш своју децу истини, да ти праунуци не доживе исто. Ово треба да се налази и у историјским уџбеницима за основну и средњу школу.