MAMI I TATI KRIVIČNA I KAZNA DO 150.000 DINARA? Posle incidenta i boravka kovid pozitivnog deteta u školi

Lj. B.

04. 09. 2020. u 07:52

RODITELjI učenika beogradske OŠ "Braća Jerković" mogli bi da budu kažnjeni sa 50.000 do 150.000 dinara, jer su poslali u školu dete za koje se istog dana ispostavilo da je zaraženo virusom korona.

МАМИ И ТАТИ КРИВИЧНА И КАЗНА ДО 150.000 ДИНАРА? После инцидента и боравка ковид позитивног детета у школи

Foto Ž.Knežević

U trenutku kada je dečak otišao u školu, čekali su rezultate testa na koronu za celu porodicu.

Ministarstvo prosvete je slučaj prijavilo centru za socijalni rad, a moguće je da škola podnese i krivičnu prijavu zbog ugrožavanja zdravlja ostale dece.

U školama u Srbiji, koliko je zasada poznato, ovo je jedini slučaj zaraze koronom. Informacija koja se pojavila u pojedinim medijima da je obolela i učenica šestog razreda u kragujevačkoj OŠ "Natalija Nana Nedeljković", ispostavilo se kao netačna. Ona se, naime, nalazi u izolaciji, jer su njeni roditelji pozitivni na virus korona.

Za dolazak u školu oba ova deteta krivi su roditelji, jer su i u jednom i u drugom slučaju čekali rezultate testa na virus korona, pa i iako oni nisu stigli, decu su poslali na nastavu. U oba slučaja ispostavilo se da su roditelji pozitivni.

Prosvetne vlasti i epidemiolozi apelovali su još jednom na roditelje da u ovakvim slučajevima decu ne šalju u školu, kao i to da budno paze da li dete ima neki od simptoma zaraze i da ga u tom slučaju - ostave kod kuće.

Pojašnjavajući slučaj u kragujevačkoj školi, epidemiolog dr Predrag Delić, iz Instituta za javno zdravlje Kragujevac, potvrdio je da devojčica nije testirana, ali da se nalazi u izolaciji.

Foto: V.N.

- Pogrešno je preneto da je devojčica pozitivna, a pozitivni su njeni otac i majka. Propust je napravljen što je devojčica poslata u školu dok su roditelji čekali rezultate. Dete ne može da bude testirano, jer nema nikakvih simptoma - pojasnio je dr Delić.

I Ministarstvo prosvete saopštilo je da prema informacijama koje je dobila Školska uprava Kragujevac, nije potvrđeno da je ova učenica zaražena, niti je imala bilo kakve simptome.

UDRUŽENjE PEDIJATARA: U ŠKOLI BEZBEDNIJI NEGO KOD KUĆE

UDRUŽENjE pedijatara Srbije ocenilo je da je odluka o polasku đaka u školu ispravna i da korist pohađanja nastave višestruko prevazilazi rizike epidemije u ovom trenutku, posebno ukoliko je moguće u potpunosti ostvariti mere prevencije Kriznog štaba. Isti stav imaju i Evropska akademija pedijatara i Internacionalna asocijacija pedijatara.

- Prema svim dostupnim podacima, više od 90 odsto infekcija kod dece do 14 godina je nastalo u domaćinstvu, a oko 10 odsto tokom putovanja ili na neki drugi način. Boravak u školi, ukoliko se dosledno budu sprovodile mere usvojene u Srbiji, trebalo bi da garantuje mali uticaj na ukupna epidemiološka zbivanja, u ovoj, inače osetljivoj populaciji - navodi profesor dr Georgios Konstantinidis, predsednik Udruženja.

Pedijatri smatraju da je rizik za prenošenje zaraze među decom, posebno adolescentima, mnogo veći tokom "vannastavnih" aktivnosti, kao i na odmorima ili tokom zajedničkih obroka, i upozorava da je tada potrebno striktno poštovanje mera. (B. R.)

- Još jednom apelujemo na roditelje svih učenika da se pridržavaju preporuka i da ukoliko postoji sumnja da je virus korona prisutan u njihovim porodicama, da o tome odmah obaveste školu i da ne dolaze na nastavu - navedeno je u saopštenju.

Direktorka OŠ "Natalija Nana Nedeljković" Dragana Mijović navela je da je reč o nesporazumu koji je proistekao iz informacije da su roditelji učenice pozitivni na virus.

Istovremeno, epidemiolog Predrag Kon rekao je da će virus sigurno ući u škole i naveo da su i učiteljica i ceo razred beogradske škole u kojoj je jedno dete zaraženo, prešli na onlajn nastavu, da to neće imati posledice po ostale učenike u razredu, jer su deca nosila maske i poštovala ostale mere zaštite.

- Ovo je pokazalo da sistem funkcioniše, a ovakva situacija može da se očekuje u bilo kom odeljenju - naveo je Kon, i dodao da ga najviše brinu srednjoškolci koji ne nose maske, te da je pričao o ovome i sa ministrom Šarčevićem.

Foto: D. Milovanović

 

NEDOPUSTIVO I NONŠALANTNO

POMOĆNIK ministra zdravlja za sektor sanitarne inspekcije Goran Stamenković ocenio je ponašanje roditelja koji su dete poslali u školu pre nego što su dobili rezultate testiranja na virus korona kao nedopustivo i nonšalantno. Što se tiče mera koje će biti preduzete prema roditeljima, Stamenković je rekao da je Ministarstvo prosvete uradilo ono što je trebalo, a kako je ocenio, "verovatno će tu ići i krivična odgovornost roditelja".

Foto: Ž. Knežević

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (13)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo