SLUČAJ ZARAŽENOG ĐAKA: Roditeljima preti kazna do 12 godina zatvora i oduzimanje starateljstva

Novosti online

03. 09. 2020. u 20:03

PRVI slučaj deteta zaraženog korona virusom u beogradskoj školi osim što je podigao veliku buru u javnosti, mogao bi roditelje skupo da košta. U najgorem slučaju preti im kazna zatvora i do 12 godina i oduzimanje deteta.

СЛУЧАЈ ЗАРАЖЕНОГ ЂАКА:  Родитељима прети казна до 12 година затвора и одузимање старатељства

Foto Ž.Knežević

Naime, nakon što se saznalo da su roditelji poslali dete trećeg razreda u Osnovnu školu "Braća Jerković" u beogradskom naselju Železnik znajući da je dete testirano na kovid 19, a kasnije i pozitivno na korona virus, sam ministar prosvete Mladen Šarčević je u izjavi za "Blic" kazao je da će roditelji snositi odgovornost za nesavesno ponašanje.

- Ministarstvo prosvete uputilo je prijavu protiv ove porodice Centru za socijalni rad zbog ozbiljne povrede bezbednosti druge dece i nesavesnog ponašanja - rekao je Šarčević.

Tim povodom kontaktirali smo advokate kako bi nam pojasnili kakve kazne mogu biti propisane u konkretnom slučaju.

- Ako nadležni organi utvrde da postoji odgovornost roditelja, preti im kazna zatvora u trajanju do 3 godine zbog nepostupanja po odlukama nadležnih organa koje su donete u cilju suzbijanja epidemije. Ako bi dete zarazilo nekoga drugog, i ako bi usled toga nastupile teže posledice ili smrt tog lica, pretila bi im kazna u trajanju do 12 godina zatvora - kaže za "Blic" advokat iz Beograda Miloš Radulac.

On napominje da bi činjenica da je dete odvedeno u školu u momentu kada roditeljima nisu bili poznati rezultati testa, a naročito ukoliko su postojali neki simptomi zbog kojih je dete i testirano na prvom mestu, ukazivala na to da se ovde radi o "grubom ogrešenju o zdravstvene propise i nebrizi za dobrobit drugih lica".

Ipak, posledice bi po roditelje mogle da budu i teže. Na to je ukazao i Radulac.

- Ovakav postupak roditelja bi mogao takođe biti signal organu starteljstva da pokrene postupak za delimično ili potpuno lišenje roditeljskog prava, zbog grubog zanemarivanja roditeljskih dužnosti - zaključuje on.

Da bi roditelji mogli krivično odgovarati napomenuo je jutros i pomoćnih ministra zdravlja za sektor sanitarne inspekcije Goran Stamenković.

Objasnio je da će Ministarstvo zdravlja, kao logistika u zavisnosti kakve podatke dobije od nadležnog Zavoda za javno zdravlje, gradskog ili Instituta za javno zdravlje Srbije "Batut", preduzeti i mere.

Dodao je da za fizičko lice inače postoji prekršajna odgovornost od 50.000 do 150.000 dinara.

- Suština prekršaja jeste ugrožavanje javnog zdravlja građana i nepostupanje prema propisima koji inače utiču na sprečavanje širenja epidemije. U odnosu na procenu rizika koju će epidemiolozi proceniti i u odnosu na zdrvstveni nadzor koji će narednih dana uslediti nad tom porodicom, detetom i svim ostalim đacima koji su u tom razredu boravili - preduzeće se mere - pojasnio je pomoćnik ministra zdravlja.

(Blic.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić