"OKO SOKOLOVO" ZA SEDAM DANA "UGLEDALO" 2.000 BAHATIH VOZAČA: Reporteri "Novosti" u patroli prestoničkim ulicama

Jovana Gočanin

23. 08. 2020. u 18:00

"OKO sokolovo", novi elektronski sistem za kontrolu parkiranja u Beogradu, u prvih sedam dana "ulovilo" je gotovo 2.000 nesavesnih vozača, a komunalni milicioneri napisali su tačno 1.973 prekršajna naloga! Među njima je bio i bahati sugrađanin koji je jedan, identičan prekršaj - napravio četiri puta zaredom, i sva četiri puta napisana mu je kazna.

ОКО СОКОЛОВО  ЗА СЕДАМ ДАНА  УГЛЕДАЛО  2.000 БАХАТИХ ВОЗАЧА: Репортери Новости у патроли престоничким улицама

Foto P. Milošević

Reporter "Novosti" ovo saznaje od komunalnih milicionera koji već dve nedelje specijalnim vozilama staju na put bahatim vozačima u srpskoj prestonici. Vlasnicima "ulovljenih", nepropisno parkiranih vozila, na kućnu adresu stiže obaveštenje o prekršaju, odnosno o visini novčane kazne, sa priloženom fotografijom.

- Kada je sistem krenuo sa upozoravanjem bilo je pomaka nabolje - objašnjava komunalni milicionar Miloš Dimitrijević. - Ali, čini se da građani još uvek nisu adekvatno shvatili da je kažnjavanje već počelo. Najkritičnije ulice su Strahinjića bana, Bulevar kralja Aleksandra, Bulevar Zorana Đinđića, Njegoševa, Makenzijeva, iz razloga što prekršaje ne čine stanari već građani koji se tu svakodnevno smenjuju. Iz dana u dan dolaze drugi, oni koji borave u obližnjim kafićima, koji izađu do pekare ili prodavnice.

Foto Ilustracija VN

DEŠAVALO se, kaže milicionar, da ista osoba četiri dana zaredom pravi prekršaje i dobija kazne. A ima i onih koji još uvek ne znaju da "Oko sokolovo" postoji.

Sistem je instaliran na 18 "rendž rovera" Komunalne milicije, ali, govori nam Dimitrijević, prvih dana je na ulicama patroliralo četiri do pet vozila. U narednom periodu postepeno će se broj povećavati do 15 vozila, dok će preostala tri služiti kao rezerva.

- Svakog dana je manje sankcionisanih vozača, a dodatno smanjenje očekujemo za nekih mesec dana, kada će sistem funkcionisati punim kapacitetom i kada građani češće budu viđali "Oko sokolovo". Dešavaće se da ljudi istovremeno vide i dva vozila, pa će, verovatno, postati i savesniji, da više ne parkiraju na zelenim površinama, šinama, pešačkim prelazima i ostalim mestima nepredviđenim za parking - priča naš domaćin koji nas vodi ovom patrolom prestoničkim ulicama.

PROGRAM i softver su domaći proizvod, ali je i patentiran, pa će ostale zemlje moći da ga kupuju.

Foto P. Milošević

Trenutno, "Oko sokolovo" pokriva 93 ulice prestonice, bez stajanja, a već od 1. oktobra proširiće se na još 50.

- Naša vozila zaustavljaju se samo u slučaju neke smetnje, kako bi kolege proverile da li je moguće rešiti problem na licu mesta, ali uz minimalno ometanje pešaka i saobraćaja - objašnjava Dimitrijević.

Kazne od 5.000 do 25.000 dinara

NAJBLAŽU kaznu od 5.000 dinara platiće oni vozači koji se parkiraju na trotoaru, a ne ometaju kretanje pešaka, ili u sporednim ulicama gde vozilo ne ometa saobraćaj, a na kolovozu je. Najdrastičniju, od 25.000 dinara, platiće vlasnik čije je vozilo parkirano na pešačkom prelazu, u žutoj traci, na tramvajskim šinama i zelenim površinama.

Problema sa sistemom, međutim, nije bilo, kao ni sa građanima. Sve je manje onih koji pokušavaju da prevare "Oko" pokrivanjem ili skidanjem tablica, jer, kaže sagovornik, shvatili su da nema potrebe za tim i da samo sebi lošiju situaciju prave. Osim što će platiti kaznu za nepropisan parking, platiće i odnošenje vozila "paukom".

Foto P. Milošević

"Oko sokolovo" u deset sekundi snimi 50 vozila, odnosno fotografija. "Vidokrug" mu je 360 stepeni, do 30 metara udaljenosti. Sistem se ažurira pet puta u toku dana. Sve podatke automatski šalje u komandni centar na obradu, odakle se po registarskim oznakama pronalaze vlasnici vozila koja su bila nepropisno parkirana. Oni, u roku od osam dana, mogu da se identifikuju i daju dokaz da nisu vozili automobil ili da plate 50 odsto kazne.

Foto P. Milošević

Ovim specijalnim vozilima upravljaju komunalni milicionari, dok je mesto suvozača rezervisano za zaposlene u "Parking servisu" zbog tehničkih detalja. Vozila se zasad ne mogu videti na ulicama noću, ali kada sistem bude radio punim kapacitetom, "Oko sokolovo" neće imati radno vreme, niti slobodan dan, pa će na saobraćajnicama prestonice kružiti 24 časa, sedam dana u nedelji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)