VULIN: Vojska Srbije je dragocen saveznik

Novosti online

13. 08. 2020. u 15:02

MINISTAR odbrane Aleksandar Vulin obišao je danas pripadnike pešadijske čete koji se u kasarni „Narodni heroj Stevica Jovanović“ u Pančevu pripremaju za učešće u multinacionalnoj operaciji Ujedinjenih nacija UNIFIL u Libanu.

ВУЛИН: Војска Србије је драгоцен савезник

Foto Ministarstvo Odbrane

Posle obilaska, ministar Vulin je istakao da Vojska Srbije sve svoje misije shvata veoma ozbiljno, zbog toga i naše učešće u mirovnim misijama „mora da bude pripremljeno na najbolji mogući način“.

- Mi naše momke i devojke šaljemo na teška mesta, tamo gde je potrebno doneti, osigurati i očuvati mir, ali i na mesta na kojima reprezentujemo Srbiju, Vojsku Srbije, našu zemlju i naš narod. U ovom trenutku u misiji UNIFIL, bez obzira na sve one incidente koji su se dešavali u Libanu, sa zadovoljstvom mogu da kažem da nijedan naš pripadnik nije povređen, nije ugrožen na bilo koji način, svi su zdravi, nemamo inficiranih od virusa Kovid-19, svi su bezbedni i s nestrpljenjem čekaju da se vrate kući - rekao je ministar Vulin.

- Нови контингент, који се припрема и који ће у фебруару да оде у Либан, обучава се и спрема за све оно што га очекује. Сви припадници Војске Србије и 11. пешадијског батаљона показују велику мотивисаност и велику спремност да раде, да учествују у мировној мисији и да покажу колико је Војска Србије драгоцен савезник. Где год се Војска Србије појавила у мировним мисијама имали смо само речи похвале и само жељу да нас буде више и да останемо дуже. Војска Србије, где год да се налази, увек показује колико је држава Србија вредна и колико је добар и поуздан партнер - закључио је министар одбране.

 

Foto Ministarstvo Odbrane

Komandir pešadijske čete koja se priprema za učešće u multinacionalnoj operaciji u Libanu major Zoran Cvejić rekao je da se posle završene selekcije za pešadijsku četu sada u kasarni „Narodni heroj Stevica Jovanović“ u Pančevu realizuje individualna obuka u trajanju od četiri nedelje.

- Posle završene obuke pešadijska četa se upućuje u Bazu „Jug“ gde će se izvoditi obuka u kolektivnim zadacima. Tu je težište na obuci odeljenja i vodova za izvršavanje zadataka koji će ih čekati u mirovnoj misiji u Libanu. Na kraju se izvodi evaluacija, odnosno procena obučenosti za upućivanje u misiju, u trajanju od četiri dana, posle čega je pešadijska četa pripremljena, dobija sertifikat i može biti upućena u mirovnu misiju - istakao je major Cvejić.

Jedan od pripadnika pešadijske čete zastavnik Želimir Mega govorio je o segmentima individualne obuke - o obuci vozača na borbenim motornim vozilima koja se koriste u misiji, obuci nišandžija koji nisu na borbenim vozilima, obuci bolničara i obuci u rukovanju ličnim naoružanjem, optoelektronskim i telekomunikacionim sredstvima.

- Svi pripadnici su motivisani za izvršenje ovog zadatka i svaki pojedinac daje svoj maksimum kako bismo uspešno realizovali kolektivnu obuku pešadijske čete - poručio je zastavnik Mega.

Pripadnici pešadijske čete su tokom današnje obuke prikazali rad u taktičko-operativnom centru i uvežbavali složene taktičke zadatke koji ih mogu očekivati u multinacionalnim operacijama, poput patroliranja, pratnje konvoja, pružanja prve pomoći i postupak sa ranom.

Tokom izvođenja obuke za učešće u multinacionalnim operacijama primenjuju se definisane procedure kako bi se ostvarila interoperabilnost snaga iz različitih zemalja i omogućilo uspešno izvršavanje zadataka u multinacionalnom okruženju.

Današnjem obilasku prisustvovali su i zamenik komandanta Kopnene vojske brigadne general Vladeta Baltić i zamenik komandanta Prve brigade Kopnene vojske pukovnik Radovan Gajić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

VREMENSKA PROGNOZA ZA PETAK, 27. MAJ: Pogledajte kakvo nas vreme očekuje danas i narednih sedam dana