PRVI NAŠ ČOVEK KOJI PRIMA VAKCINU "SPUTNJIK-5": Profesor dr Sergej Boljević iz Moskve kaže da će na svom primeru dokazati da je bezopasna

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

13. 08. 2020. u 08:00

VELIKI je uspeh ruske nauke to što je prva registrovala vakcinu protiv kovida 19, što je napravilo veliki haos u svetu, ne samo u zdravstvu.

ПРВИ НАШ ЧОВЕК КОЈИ ПРИМА ВАКЦИНУ СПУТЊИК-5: Професор др Сергеј Бољевић из Москве каже да ће на свом примеру доказати да је безопасна

Profesor Sergej Boljević

Da bi se napravila jedna takva vakcina potrebno je veliko iskustvo i znanje timova naučnika iz više oblasti. Rusija je dokazala da su ljudi koji rade u njenim naučnim institutima na svetskom nivou i ne samo da ne zaostaju, nego su u mnogo čemu lideri - kaže za "Novosti" Sergej Boljević, moskovski profesor na medicinskom Univerzitetu Sečenova, gde je cepivo isprobano i dalo je odlične rezultate.

* Mnogi ne znaju da Rusija ima više uglednih instituta koji decenijama rade na vakcinama. Zbog toga se postavlja pitanje kako su to Rusi mogli brzo da naprave vakcinu protiv korone.

- Ti instituti u Rusiji imaju ogromno iskustvo i sada kad je svet uhvatila panika oni su napravili plan kako da iskoriste znanje i brže od ostalih naprave efikasnu i bezopasnu vakcinu. Da stvarno verujem da je ona bezopasna pokazaću na svom primeru tako što ću se u oktobru vakcinisati, jer sam lekar i predajem studentima.

* Zašto na Zapadu dižu buku protiv ruske vakcine?

- Na sadašnju polemiku i napade na rusku vakcinu treba gledati iz nekoliko uglova. Pre svega to je stvar prestiža. Svuda u svetu govore i pišu da je baš Rusija prva napravila vakcinu. Drugo, velike farmaceutske kompanije su doživele udarac, jer su one planirale da zarade veliki novac. Ako više od 20 država sada govori da želi da kupi rusku vakcinu, to znači da te zapadne kompanije neće moći da zarađuju na tom tržištu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

NAPAD POSLE POVLAČENJA? Ukrajinci tvrde - Rusi granatirali Zmijsko ostrvo