VIDO NIJE PLAŽA ZA BOGATAŠE: Lokalne vlasti nisu odlučile da se Srbiji važno ostrvo kod Krfa pretvori u mesto za zabavu i odmor turista

D. MATOVIĆ

11. 08. 2020. u 09:00

PLAVA grobnica" ponovo je postala kupalište, ali po svemu sudeći, ležaljke i suncobrani na plaži u glavnoj luci ostrva Vido biće, kao i prošlog leta, uskoro će biti uklonjeni.

ВИДО НИЈЕ ПЛАЖА ЗА БОГАТАШЕ: Локалне власти нису одлучиле да се Србији важно острво код Крфа претвори у место за забаву и одмор туриста

Novosti

Da bogati turisti uživaju pored Spomen-kosturnice srpskim vojnicima iz Prvog svetskog rata, nije se dopalo ni lokalnim medijima, a još manje stanovnicima Krfa. Reagovala su i udruženja građana srpsko-grčkog prijateljstva i za zaštitu Vida.

A, kako se dogodilo da ispred restorana, koji je od prošle godine u zakupu hotela "Ikos" u Dasiji, jednog od najluksuznijih u celoj Grčkoj, opet budu postavljene ležaljke, za "Novosti", objašnjava Željko Popović, predsednik oba udruženja:

- Prošle godine, tadašnji gradonačelnik Kostas Nikoluzos Dimaros je brzo reagovao, a nadam se da će tako reagovati i sadašnja gradonačelnica Krfa Spirodula Meropi Idreu. Zamešateljstvo je napravio Spiros Neradzis, zamenik gradonačelnika koji sve vreme štiti interese vlasnika restorana. Nadam se da će da odgovara zbog ove sramotne odluke.

Dok su prošle godine ležaljke i suncobrane postavili zakupci restorana tik ispod spomenika u luci, koji je Kruševac podigao srpskim stradalnicima, ovog puta su to, po rečima Popovića, uradile ostrvske vlasti.

- Vlasnici restorana su suncobrane prošle godine postavili bez dozvole, a ove godine su ih poklonili opštini - objašnjava Popović. - Opštinske vlasti su ih stavile na isto mesto.

Novosti

Popoviću je rečeno da je sve urađeno bez potrebnih dozvola:

- Sve što postoji na ostrvu Vido pripada opštini Krf. Vlasnici "Ikosa" su zakupili restoran na više godina, pod uslovom da ne prekrše nijednu od ugovornih stavki, među kojima su i one da ne smeju da organizuju žurke, svadbe, niti druge proslave. Jasno je da žele da se šire i da obezbede kupalište samo za svoje bogate goste. Jasno je da im i zamenik gradonačelnika pomaže u tome.

Popović je ubeđen da će na sastanku opštinske vlasti tražiti da se plaža "očisti":

- Vido je pod zaštitom države, želimo da očuvamo dostojanstvo ostrva i smatramo da Vido ne sme da bude kupalište.

Na ostrvu Vido tokom Prvog svetskog rata nalazila se bolnica u kojoj su se lečili srpski vojnici nakon Albanske golgote, a u mauzoleju koji se tu nalazi sahranjeno je 2.764 srpskih vojnika. Veliki broj vojnika sahranjen je u moru kod ostrva, u "plavoj grobnici".

DEO I GRČKE ISTORIJE

KADA je čuo da su na Vidu postavljene ležaljke, Ljubomir Saramandić, kustos Srpske kuće na Krfu, otišao je na ostrvo, fotografisao i uputio dopis ambasadi i konzulatu Srbije na Krfu, gradonačelnici Krfa Spiroduli Meropi Idreji.

- Stanovnici Krfa spomenike posvećene Srbima doživljavaju kao deo sopstvene istorije i zato ne treba da se stvara pogrešna slika - rekao je Saramandić. - Naprotiv. Za 20 godina koliko sam ovde, svih 10 spomenika posvećenih srpskim vojnicima su u dobrom stanju i nikada nijedan nije oštećen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna