TAČAN DATUM KRAJA DRUGOG TALASA KORONE: Matematički model profesora Kočovića o završetku epidemije u Srbiji

Novosti online

10. 08. 2020. u 09:05

SA BUDNOM pažnjom javnost prati svakodnevne podatke o broju novozaraženih ljudi od korona virusa, onih na bolničkom lečenju, pacijenata na respiratorima, a sve u nadi da će se brojke što pre smanjiti, a naš svakodnevni život normalizovati.

ТАЧАН ДАТУМ КРАЈА ДРУГОГ ТАЛАСА КОРОНЕ: Математички модел професора Кочовића о завршетку епидемије у Србији

Foto: Z. Knežević

U isto vreme pomno se prati svaka reč domaćih, ali i stranih stručnjaka, epidemiologa, infektologa, virusologa, imunologa... pa čak i inženjera!

Profesor Petar Kočović, naime, sa svojim timom saradnika napravio je svojevrstan model praćenja pandemije korona virusa ne samo u Srbiji, nego i u celom svetu, a pomoću matematike predviđa kada će biti završen ovaj drugi talas kovida-19 po zemljama.

Foto: Printscreen

Petar Kočović

A poslednji proračuni govore da bi kraj ovog drugog talasa ili ako više volite drugog pika prvog talasa u Srbiji, mogao da usledi za mesec dana - oko 11. septembra.

Ovo je prilično ohrabrujuće pošto su raniji podaci najavljivali završetak za 21. septembar.

- Moj petočlani tim sastavljen od matematičara i programera prati na dnevnom nivou stanje u svih 216 država. Koristimo Gausovu krivu (matematički model koji se bazira na radu čuvenog nemačkog matematičara i fizičara Johana Karla Fridriha Gausa) koja se pomera na dnevnom nivou. Metodologija je jedinstvena, a bazira se na višestrukim talasima - objasnio je ranije Kočović.

Po najnovijim proračunima, drugi talas u Hrvatskoj bi trebalo da se završi 18. septembra, u Crnoj Gori dva dana kasnije, u BiH 7. oktobra, u Severnoj Makedoniji 16. novembra, a u Bugarskoj poslednjeg novembarskog dana.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)