KAKAV JE SADA "KONOV KOEFICIJENT"? Od ove brojke zavisi uvođenje novih mera

Novosti online

03. 08. 2020. u 13:24

USPELI smo da zaravnimo krivu merama kojima raspolažemo, ali opadanje broja obolelih ide polako i to će trajati duže nego u prvom udaru - objasnio je trenutnu situaciju epidemiolog dr Predrag Kon.

КАКАВ ЈЕ САДА КОНОВ КОЕФИЦИЈЕНТ? Од ове бројке зависи увођење нових мера

Foto: Printscreen

Članovi Kriznog štaba u borbi protiv kovida-19 saglasni su da je došlo do stabilizacije situacije, da je čuvena krivulja poravnata, da je drugi nalet korone "odbijen", ali da borba tek predstoji. Međutim, šta kaže statistika?

Od početka epidemije korona virusa u Srbiji pratili smo broj novozaraženih po danima, pa brojeve hospitalizovanih, preminulih, kao i pacijenata na respiratorima, ali i čuveni "Konov koeficijent".

Ovde je reč o broju novozaraženih u odnosu na broj testiranih u razmaku od 24 sata, a tako je narodski nazvan pošto nam je upravo dr Kon svojevremeno objašnjavao njegovu važnost.

Podsetimo, pri kraju prvog talasa korona virusa, dr Predrag Kon je rekao "da ćemo o ukidanju vanrednog stanja i ukidanju restriktivnih mera moći da razgovaramo kada ova brojka padne ispod pet odsto". A u poslednjih desetak dana ona oscilira između 3,5 i 4,5 odsto.

- Kada broj novozaraženih u odnosu na broj testiranih spadne ispod 0,5 odsto to je sporadično javljanje - rekao je dr Predrag Kon u trenutku kada smo mislili da je prvi talas korone prošao.

Trenutno smo svetlosnim godinama udaljeni od željenih 0,5 odsto, ali su stručnjaci uvereni da će narednih nedelja doći i do laganog pada "Konovog koeficijenta"...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

OLUJA PROTUTNJALA SRBIJOM: Padao grad veličine oraha, ulice popljavljene - haos širom zemlje (FOTO/VIDEO)