I DALJE ŽELITE DA SE KUPATE? Ako planirate odlazak na bazen ili neko drugo kupalište ova pravila morate poštovati kako biste ostali bezbedni

Novosti online

01. 08. 2020. u 10:12

MNOGO je strahovanja vezanih za prenošenje virusa na kupalištima. Neki su osnovani, a neki ne.

И ДАЉЕ ЖЕЛИТЕ ДА СЕ КУПАТЕ? Ако планирате одлазак на базен или неко друго купалиште ова правила морате поштовати како бисте остали безбедни

A. Stanković

Ako ste među onima koji će ovaj pakleni vikend pred nama ipak rizikovati i otići na kupanje, treba da imate na umu nekoliko stvari.

Pre svega, distanca je, kao i na suvom, najvažnija. Dakle, gledajte da vam je peškir što dalje od drugih, gledajte da plivate dalje od ostalih kupača, a isto važi i za svlačionice i kafiće.

Mnogi se plaše i mogućnosti zaražavanja gutanjem vode, što je neminovno na bazenima. Tu je mogućnost inficiranja skoro minimalna, ali je velika ukoliko ste u blizini zaraženog kupača.

Direktorka Instituta "Batut" Verica Jovanović rekla je da voda na bazenima ne predstavlja toliko rizik za prenos korona virusa, već da su najveći rizik korisnici tih površina. Bazen i sama voda, prema najnovijim istraživanjima, ne predstavljaju toliko rizik za prenos virusa. Jedini i najveći rizik su korisnici tih površina, objasnila je ona.

- Ako je moguće obezbediti distancu na plažama rizik je manji, podvukla je ona, dodajući da treba dobro razmisliti pre nego što se ode na takva mesta.

Bilo da plivate u bazenu ili ste u letnjim danima odabrali kupanje na Adi Ciganliji, voda nije opasna čak i ako je progutate i trenutno nema dokaza da korona virus može da inficira ljude putem vode.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti izdao je i svoja uputstva o bezbednosti na javnim kupalištima.

Oni stavljaju akcenat na činjenicu da sama voda nije problem, već moguća gužva.

- Nema dokaza da se virus širi u vodi. Ukoliko se bazeni dobro i pravilno održavaju i dezinfikuju hlorom, to bi trebalo da deaktivira virus. Malo je dokaza da se možete zaraziti u hlorisanoj vodi. Međutim, i dalje je ključna vaša lična higijena i održavanje distance - apeluju iz Centra za prevenciju i kontrolu bolesti.

(Blic žena)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NESVAKIDAŠNJE ISKUSTVO JEDNOG DOSTAVLJAČA: Ne znam da li da bacim one kese i klisnem niz stepenice, ili da stoički sačekam...