SAVET EU objavio je ažuriranu listu trećih zemlja čijim građanima je dozvoljeno putovanje u EU od 1. avgusta, na kojoj se ponovo ne nalazi nijedna zemlja sa Zapadnog Balkana, uključujući i Srbiju.

Bg Dex 1970

30.07.2020. 20:50

To je bilo očekivano. Nego me nervira što mediji stavljaju akcenat na to što je srbima zabranjen ulazak u EU. Kao prvo, nije samo srbima zabranjen ulazak. Drugo, svaka zemlja EU je na neki način ograničila kretanje van svojih granica, odnosno, veoma su stroga pravila kada želite vi kao francuz, da otputujete u Austriju i naprosto nije isplativo običnom građaninu EU, jer se sve plaća, a tamo je zdravstvo privatizovano i veoma skupo. Platiti PCR test, čekati rezultate, a kad odete i dođete do odredišta opet isto, plus što morate da budete dve nedelje u samoizolaciji. Dakle, kao što rekoh, neisplativo. Zašto Srbija nije još zatvorila svoje granične prelaze? Pa zbog izvoza. Ako zatvorimo granice, onda smo tek u problemu, jer od toga se živi. Kupujem-Prodajem. Oko toga je glavna tema. Ako nema izvoza neće biti proizvodnje, neće biti plata. Ako kupovna moć građana oslabi,, roba propada i gubi na kvalitetu, a samim tim i ceni. Nek su nam zabranili ulazak, ali nisu nam zabranili izvoz, što i jeste najbitnije, jer znaju da je naša roba em kvalitetnija, em jeftinija od konkurenata. Živela Srbija!

Lucka

30.07.2020. 22:02

@Bg Dex 1970 - Па побогу ограничава се слобода кретања људи а не робе. Увоз и извоз робе се нигде не доводе у питање, камиони саобраћају нормално свуда.

Somborac

31.07.2020. 05:54

@Bg Dex 1970 - Donekle netačno, građani iz EU-a mogu da se kreću najvećim delom slobodno u njenom okviru. Bez obzira, što je puno zemalja još uvek u kandžama korone. I to je to što me nervira. Srpska korona im je problem, ona iz Italije, Španije, Francuske i Nemačke nije. Makar je u nemačkoj tako, ako se zarazite u jednoj od zemalja EU, sve vam je plaćeno. Iz Srbije i drugih "rizičnih" zemalja, sve iz svog džepa. Ovo me podseća malo na hitlerovu ideju o jednoj višoj i ostalim (nižoj) rasi.

Bg Dex 1970

31.07.2020. 19:04

@Somborac - Slažem se u potpunosti sa tobom, ali zar nije bolje i ovako, nego da nas okrivljuju za širenje zaraze. Večito smo mi bili krivci samo zato što se vodila neverovatna i strašna medijska kampanja protiv nas. Hvala vam gospodo što ste nam zabranili da putujemo u vaše "čiste" države i što nam obezbeđujete alibi za širenje korone među vama. Licemerje i sujeta su vaše glavne karakteristike i po tome ste svuda prepoznatljivi. Jedno je sigurno, EU više nikad neće biti to što je bila. Živela Srbija!