TRUDNICA LOŠE, A NEGATIVNA: Poboljšanje kod jedne od pacijentkinja u drugom stanju u Nišu, druga kritično

J. ĆOSIN

16. 07. 2020. u 22:23

IAKO su dva poslednja nalaza testova na koronu trudnicama u niškom Kliničkom centru obolelim od kovida negativna, njihovo zdravstveno stanje i dalje je loše, a jedna od njih životno je ugrožena, kažu u toj ustanovi.

ТРУДНИЦА ЛОШЕ, А НЕГАТИВНА: Побољшање код једне од пацијенткиња у другом стању у Нишу, друга критично

Foto Ilustracija

Trudnica u tridesetoj nedelji trudnoće, koja je usled komplikacija nastalih zbog kovida 19 intubirana i priključena na respirator, nalazi se na Ginekološko-akušerskoj klinici, gde lekari non-stop prate njeno i stanje bebe, dok je 34-godišnja trudnica, koja je u 6. mesecu, na kiseoničkoj potpori na Klinici za pulmologiju i njeno stanje se blago poboljšalo.

Kako je pisao naš list, one su u KC “Niš“ smeštene nakon što su im se, zbog korone koja ima je brzo potvrđena, respiratorne funkcije znatno pogoršale.

Stanje jedne od njih se pogoršavalo iz dana u dan i ona je prebačena na Kliniku intenzivne nege. Najpre je bila na visokom protoku kiseonika, a usled značajnog pogoršanja disajnih puteva, je intubirana i stavljena na mehaničku ventilaciju. U četvrtak je, s obzirom na to da je njeno stanje ugrožavajuće, ali da je plod vitalan, odlučeno da bude prebačena na Intenzivnu negu Klinike za ginekologiju i akušerstvo, gde će lekari pratiti stanje i majke i deteta i odlučiti o daljim koracima - kaže, za naš list, direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju dr Radmilo Janković.

On pojašnjava da je ova pacijentkinja tokom trudnoće zadobila hipertenziju, što je i faktor rizika kod kovid infekcije.

MNOGI SA TEŠKIM SIMPTOMIMA

DR JANKOVIĆ dodaje i da je broj pacijenata koji imaju veoma tešku kliničku sliku u KC Niš veliki i da situacija sa koronom nije bezazlena:

- Mi u KC imamo 180 pacijenata koji se nalaze na nekom vidu kiseonične potpore, 56 u jedinici intenzivne nege, što je ogroman broj. Ima onih koji su na respiratorima, na intenzivnoj kiseoničnoj potpori, deo ja na invazivnoj respiraciji, ali to su sve ugroženi pacijenti koji dolaze iz različitih gradova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024