VEĆINA OBOLELIH MLADI: U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji registrovano još 38 novobolelih

Dragana ZEČEVIĆ

13. 07. 2020. u 15:33

KOSOVSKA MITROVICA - U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji od šezdeset testiranih osoba registrovano je još 38 novoobolelih lica od Kovida 19, dok je jedna starija osoba iz Zubinog Potoka preminula.

ВЕЋИНА ОБОЛЕЛИХ МЛАДИ: У српским срединама на Косову и Метохији регистровано још 38 новоболелих

Foto: Depozit

Prema rečima dr Aleksandra Antonijevića, epidemiologa Zavoda za Javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici  26 novoobolelih je  sa severa Kosmeta a njih dvanaestoro južno od Ibra.

- Zabrinjavajuće je jako što je od testiranog broja osoba, njih 60 odsto pozitivno na Kovid 19 dok je pre nedelju dana ta brojka u ponedeljak i utorak dostizala 90 odsto-opominje dr Antonijević i dodaje da je od 26 novoobolelih na severu Kosmeta 11 u Kosovskoj Mitrovici, devet u Leposaviću, četiri u Zubinom Potoku i dva u Zvečanu.

Naš sagovornik ističe da je u poslednje tri nedelje, odnosno od 18 juna zabeleženo 285 slučajeva obolelih od korona virusa u sroskim sredinama na KiM dok je od 2.435 testiranih od početka epidemije prisustvo kovida 19 zabeleženo kod 413 osoba.

VIŠESTRUKA POTROŠNjA KISEONIKA

Apelujući na građane da se pridržavaju prepisanih mera zaštite, distance i samoizolacije, dr Zlatan Elek, direktor KBC u kosovskoj mitrovici napominje da su svi smešteni u ovoj ustanovi na kiseoničkoj potpori, zbog čega je kaže, potrošnja kiseonika višestruka-Pre ove situacije kamion sa kiseonikom koristili smo i do petnaest dana dok je sada potrošnja na svega dva do tri dana-opominje dr Elek.

- Trenuno se na lečenju u kliničko bolničkom centru u Kosovskoj Mitrovici nalazi 93 pacijenta.Jedanaest ih je na trijažnom centru, petnaest na infektivnom i 67 u kovid bolnici -ističe za naš list dr Zlatan Elek direktor kbc u Kosovskoj Mitrovici napominjući da je najveći broj obolelih mlađe populacije .U KBC “Dragiša Mišović” u Beogradu hospitalizovana su tri pacijenta, u Kliničkom centru u kragujevcu jedan,kao i niškom KBC dva pacijenta dok je njih 127 u kućnoj samoizolaciji.

- Svi onoleli su sa simptomima upale pluća ali najgore od svega je što se i dalje građani ne pridržavaju prepisanih mera zaštite, već mladi i dalje borave po kafićima, odlaze na žurke - govore u kliničko bolničkom centru u Kosovskoj Mitrovici a apel žiteljima Kosmeta upućuje i dr Antonijević iz Zavoda za Javno zdravlje koji opominje da se i oni u kućnoj samoizolaciji ne pridržavaju mere izolacije zbog čega apeluje na one koji imaju simptome kovida 19 a sa blažom su kliničkom slikom i prosleđeni su na kućnu izolaciju da se pridržavaju propisanih mera, jer kako napominje, uzalud su svi napori lekara ukoliko se infekcija svesno širi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju