PARAĆINCI POMAŽU JELENI: Bivši i sadašnji učenici udruženi oko plemenite akcije

Novosti online

27. 05. 2024. u 11:25

JELENA Lazić (1995) iz Paraćina vodi tešku borbu posle operacije na mozgu. Ovoj hrabroj mladoj ženi potrebna je pomoć svih nas, kako bi nastavila dalje lečenje.

ПАРАЋИНЦИ ПОМАЖУ ЈЕЛЕНИ: Бивши и садашњи ученици удружени око племените акције

Foto: Privatna arhiva

Kako bi pomogli Jeleni, učenici škole koju je i ona nekada pohađala, odlučili su da 29. maja organizuju humanitarni turnir za Jelenu u Srednoj tehničkoj PTT školi. Takođe, i bivši učenici iz njene generacije organizuju humanitarnu predstavu u Akademiji 28, 29. juna. Novac od prodaje karata ide Jeleni.

Podsetimo, prve tegobe Jelena je osetila 2023. godine u vidu naglih jakih glavobolja praćenih povraćanjem u više navrata, nakon čega je urađen CT pregled glave, a Jelena je upućena na UKCS, a potom i na neurohirurgiju gde je operisana rupturirana AV malformacija uz prisustvo intraventrikularne hemoragije (I65.1 Haemorrhagia intracerebralis intraventricularis) sa posledičnim razvojem rezidualne desnostrane hemipareze i otežanim govorom i hodom (G81.1 Hemiplegia spastica).

Nakon hospitalizacije na klinici dalje je rehabilitovana tokom dva i po meseca u banji uz značajno poboljšanje i stabilizaciju hoda. Uspostavljen je balans sedenja i stajanja, ali je i dalje prisutan otežan govor i plegija desne ruke kao i pareza desne noge.

Pokretljivost desne ruke je ograničena uz prisutan spasticitet, oslabljen stisak šake, kao i fleksije u zglobu lakta. Jelena je osposobljena za hod uz pomoć štapa sa tri tačke oslonca. Praćena je elektrokardiografski, laboratorijski i od strane interniste i psihologa. U funkcionalnom statusu postignuto je delimično poboljšanje.

- Kako bi se Jelena u potpunosti oporavila potrebno je obezbediti sredstva za nastavak lečenja koja iziskuju visoke troškove, zbog čega je neophodna pomoć svih dobrih ljudi u vidu donacija. Sredstva su joj potrebna za kontinuirane fizikalne terapije, specijalističke preglede, vežbe na lokomatu kao i logopedske tretmane - navode iz Humanitarne fondacije Budi human.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura