NOVOSTI UŽIVO IZBORI 2024 SA LICA MESTA

TS Ventures uložio u Reputeo i Mindsmiths — vodeće regionalne AI startape

Promo

21. 05. 2024. u 13:30

TS Ventures započeo je 2024. godinu strateškim ulaganjima u dve perspektivne startap kompanije, Reputeo iz Beograda i Mindsmiths iz Zagreba.

ТС Вентурес уложио у Репутео и Mindsmiths — водеће регионалне АИ стартапе

Foto: Promo

Nakon izazovne prethodne godine, u kojoj je fond imao dovoljno sredstava, ali nedovoljno privlačnih investicionih prilika, Telekom Ventures prepoznao je potencijal i izvandrednost ova dva startapa, koji se fokusiraju na razvoj i implementaciju veštačke inteligencije, sa zrelim pristupom i impresivnim tržišnim pokazateljima koji obećavaju brzi globalni rast.

Pomenuta ulaganja, koja su deseto i jedanaesto po redu, ističu posvećenost Telekom Ventures-a negovanju inovacija i podršci vodećim tehnološkim preduzetnicima u regionu. Sada, kada više od polovine portfolija čine startap kompanije zasnovane na veštačkoj inteligenciji, fond igra ključnu ulogu u rastu regionalnog startap ekosistema. Kako projekcije ukazuju na to da bi Srbija mogla dobiti svog prvog jednoroga u naredne tri godine, fond je revnosno posvećen ostvarenju ovog cilja.

Sve pojedinosti vezane za investicije — kako je do njih došlo, koji su bili kriterijumi pri odabiru startapa, i u koje aspekte njihovog poslovanja je uloženo — predočio nam je Davor Sakač, osnivač TS Ventures fonda.

Kako je došlo do novih investicija i zašto ste se odlučili da podržite startape Reputeo i Mindsmiths?

Davor: Nakon prethodne godine koja je bila specifična jer sredstava za investiranje nama kao Fondu nije manjkalo, ali su definitivno nedostajale ideje i biznis priče dovoljno atraktivne da se odlučimo da uložimo u njihov dalji razvoj. Zato smo veoma ponosni što smo ovu godinu započeli sa dve odlične startap kompanije koje svoje usluge temelje na razvoju i implementaciji veštačke inteligencije.

Reputeo AI i Mindsmiths su dva startapa, koji su nas svojim zrelim pristupom i zavidnim pokazateljima u vidu tržišta i broja korisnika, ubedili da njihov biznis ima potencijal za brz rast na globalnom nivou. Time smo naš portfolio zaokružili na broj od 11 startap kompanija i definitivno doprineli da celokupan regionalni startap ekosistem poraste i proširi perspektive.

Sada više od polovine našeg portfolija čine startap kompanije koje su bazirane na AI sa ogromnim potencijalom da postanu “jednorozi” — prema nekim projekcijama i predviđanjima, Srbija bi mogla da dobije svog prvog “jednoroga” u naredne tri godine, ali mi ćemo svakako raditi na tome da se to desi, a potrebno je da se i drugi faktori poklope.

Možete li ukratko da nam predstavite startape Reputeo i Mindsmiths?

Davor: Reputeo AI jedan je od najperspektivnijih startapa s naših prostora koji je za kratko vreme uspeo da privuče investicije iz EU kao i klijente iz SAD i Evrope, a fokusira se na zaštitu brendova tako što se bavi analizom intelektualne svojine kompanija, zaštitom i upravljanjem ovim vitalnim resursima koji utiču na reputaciju i, posledično, na finansijske performanse kompanija.

Ulaganje u AI i alate poput Reputea omogućavaju kompanijama da efikasno štite svoje inovacije, što je od suštinske važnosti u današnjem konkuretnom poslovnom okruženju. Razumevanjem i valorizacijom svoje intelektualne svojine, kompanije mogu ne samo da poboljšaju svoju tržišnu poziciju i povećaju vrednost brenda, već i da unaprede svoje odnose sa kupcima, osiguravajući da su proizvodi i usluge koje nude inovativni i u skladu sa najvišim standardima kvaliteta.

Jedanaesta investicija zove se Mindsmiths, američko-hrvatski startap koji se već uveliko sprema da osvoji tržište SAD, a nudi jedinstveno softversko rešenje bazirano na AI, za komunikaciju sa kupcima na nivou svakog pojedinca, kojom kompanije mogu da ponude personalizovane usluge baš po meri svakog kupca ponaosob.

Kako ste odlučili da ulažete u startap iz regiona, hrvatski Mindsmiths?

Davor: Kada govorimo o investiranju, nama limit nije u okvirima regiona — naša vizija je usmerena na širu, globalnu sliku. Otvoreni smo za sve dobre ideje koje su ispraćene jasnim ciljevima i precizno utvrđenim biznis planovima. Naše investicije su startap kompanije koje su registrovane širom sveta, od Severne Amerike pa sve do Estonije. A važno nam je da učestvujemo i u regionalnom sistemu, i zato investicija u Mindsmiths predstavlja značajan korak za TS Ventures Fond na regionalnoj startap sceni.

Odluka o ulaganju u Mindsmiths proizašla je iz temeljne analize i procene potencijala ove kompanije, a Mindsmiths se istakao svojim jedinstvenim softverskim rešenjem baziranim na veštačkoj inteligenciji, koje nudi personalizovanu komunikaciju sa kupcima na individualnom nivou. Prepoznali smo da ovo rešenje ima široku primenu i značajan potencijal za rast i razvoj, posebno na tržištima poput SAD-a.

Uzimajući u obzir naše strateške ciljeve i želju da podržimo inovativne tehnološke projekte, investiranje u Mindsmiths se činilo kao prirodan korak ka ostvarivanju tih ciljeva. Ova investicija doprinosi diversifikaciji našeg portfolija i potvrđuje našu posvećenost podršci perspektivnim startapima iz regiona.

Za koje aspekte poslovanja su namenjena dobijena sredstva za pomenuta dva startapa?

Davor: S obzirom na to da se oba startapa nalaze između seed runde i serije A, investicija će biti iskorišćena za skaliranje timova i traženje novih klijenata na najrazvijenijim tržištima od Zapadne Evrope do Amerike. Očekujemo da će oba startapa, ukoliko ne bude nepredviđenih globalnih okolnosti, u narednih 12 meseci, podići novu rundu investiranja – serije A.

Koji su naredni poslovni planovi za TS Ventures fond?

Davor: TS Ventures Fond će u narednom periodu biti usredsređen na pronalaženje novih prilika za investiranje i na taj način, jačanje svog portfolija, uz podršku za unapređenje i skaliranje svog poslovanja. Nastavljamo sa pažljivom selekcijom i investiranjem u perspektivne startape koji imaju potencijal za disruptivne inovacije i brz rast.

Očekujemo da će Fond nastaviti da ostvaruje značajan uticaj na regionalnom nivou i postane vidljiviji na globalnom tržištu, prateći strategiju širenja Telekom Srbija grupe na nova tržišta i postajući ključni stub transformacije ka budućnosti telekomunikacione industrije. Dakle, nastavljamo sa potragom za prvim srpskim unicorn-om, a možda smo ga već i pronašli…

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ ŠOKIRAO FRANCUSKE PENZIONERE: Evo šta je Novak uradio posle meča koji je završio u tri ujutru (VIDEO)