VARVARIMA SUPROTSTAVLJAMO KULTURU I PAMĆENJE: Sa okruglog stola "Kosovo i Metohija - Istorija i kulturno nasleđe" na Bogoslovskom fakultetu

D. Matović

27. 03. 2024. u 13:07

POSLE osam vekova neprekinutog prisustva na Kosovu i Metohiji, Srpska pravoslavna crkva ne može da bude deo bilo kakvih političkih pregovora i sporazuma o statusu Kosmeta. Međunarodna zajednica, oličena u Ujedinjenim nacijama i Evropskoj uniji, dužna je da obezbedi puno poštovanje svih ljudskih i verskih prava.

ВАРВАРИМА СУПРОТСТАВЉАМО КУЛТУРУ И ПАМЋЕЊЕ: Са округлог стола Косово и Метохија - Историја и културно наслеђе на Богословском факултету

Foto: Zoran Jovanovic

Ovo je juče poručio patrijarh srpski Porfirije otvarajući naučni skup "Kosovo i Metohija - istorija i kulturno nasleđe" na kome su sveštenici, univerzitetski profesori, naučnici govorili na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, o ovoj aktuelnoj i važnoj temi.

Foto: Zoran Jovanovic

 

Podsećajući na poruku koju je patrijarh Pavle uputio 1999. godine, u manastiru Gračanica međunarodnim predstavnicima:"Mi Srbi ovde na Kosovu i Metohiji smo ono što su naše svetinje", patrijarh Porfirije je rekao:

- Vođeni smo ljubavlju Hristovom i danas, 25 godina od početka velikog stradanja našeg naroda, 25 od donošenja Rezolucije 1244 Ujedinjenih nacija, i 20 godina od martovskog pogroma. SPC, njeno sveštenstvo, monaštvo i verni narod na Kosmetu 25 godina žive u uslovima koji su i svetu, i nama poznati. I treba da govorimo neprestano o srušenim i spaljenim svetinjama, o našoj pobijenoj braći, sestrama i deci, otetoj i uzurpiranoj imovini, zaoranim grobljima, a posebno o promeni identiteta na primer Studenice Hvostanske, zatim crkve Svetog Nikole u Novom Brdu, Dečana, Gračanice... Svedoci smo različitih vidova istorijskog revizionizma, ali ovde se čak ne radi o revizionizmu, kada žrtvama i zločincima zamene mesta.

Foto: Zoran Jovanovic

 

Budućnost određena istorijom

Arheolog dr Srđan Pirivatrić je istakao da genetska veza starosedelaca Dardanaca i Albanaca nikada nije dokazana, dok je dr Dejan Radičević naglasio da su mnoge crkve podignute na temeljima pravoslavnih svetinja, o čemu postoje dokazi. Akademik Ljubodrag Dimić koji je govorio o politici Srbije, Kraljevine SHS i Jugoslavije od 1912. do 1945. prema Kosovu i Metohiji je istakao:

- Budućnost Srba i Albanaca na Kosmetu određena je istorijom.

Poglavar srpske crkve kazao je da su na delu potpuno fiktivne, imaginarne konstrukcije o poreklu srpskih svetinja, i pozvao kosovske Albance na dijalog, jer na Kosmetu "ima mesta za sve".

- Ako mi, kao narod, zaboravimo Kosovo, bićemo i sami zaboravljeni - naglasio je episkop bački Irinej u uvodnom izlaganju. - Ako zaboravimo Kosovo i Peć, Prizren, Gračanicu, Dečane, sve naše svetinje, bićemo zaboravljeni i sami ćemo sebe zaboraviti, što ne dao Bog. Kosovski zavet kao naš doživljaj Hristovog Novog zaveta, aktuelan je ne samo danas, već trajno. Naš narod, kao hrišćanski narod, nepogrešivo je osetio duhovnu suštinu Lazarevog opredeljenja, njegove ličnosti, i duhovnu suštinu onoga što se odigralo na Kosovu polju u bici 1389. godine, a što se evo vekovima odigrava na tom istom grdnom sudilištu, a kako stvari stoje, tako će biti i u doglednoj budućnosti.

Foto: Zoran Jovanovic

 

Obnova crkve Svete nedelje

Među brojnim uglednim gostima bili su potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković, Zoran Knežević, predsednik Srpske akademije nauka, Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

-Humanitarna organizacija "Solidarnost za Kosovo" ove godine pomoći će obnovu crkve Svete nedelje u Prizrenu iz 1371. godine. Svake godine, u saradnji s Eparhijom raško-prizrenskom i vladikom Teodosijem, obnovimo jednu crkvu ili manastir i tako pomažemo da se sačuva dragocena kulturna baština, koja je na ponos srpskog naroda ali i celog čovečanstva- izjavio je Gujon.

Episkop Irinej je rekao da čovek sa Bogom sklapa zavet, bez čega i nije puni i pravi čovek, već nedovršen i nesavršen:

- On je u tom slučaju samo biće koje diše i ništa više, kao što je pre dva dana rekao predsednik naše države, potpuno u duhu kosovskog zaveta, shvatajući i tvrdeći da samo kao zavetno biće, kao biće zaveta, čovek ne samo što diše telesno, nego diše, živi i duhovno.

Episkop raško-prizrenski Teodosije je rekao da SPC na Kosmetu prolazi možda najteži istorijski period postojanja:

- Naš verni narod u čiji je identitet i duhovnu svest duboko utkana tradicija svetosavlja, nasleđe Nemanjića i kneza Lazara, zajedno sa svojim sveštenstvom i monaštvom ostaje i opstaje na svojoj teritoriji u koju je utkano naše duhovno biće. Ne postoji prostor gde Srbi teže žive, imajući u vidu česte oružane napade, pljačke, odsustvo osnovnih ljudskih prava, mogućnosti da zaštitimo svoj identitet. Gotovo da ne prođe nijedan dan, a da se ne dogodi novo stradanje. Gledamo lica ljudi, koji često dolaze sa suzama u očima, duboko osećajući da dolaze u očev dom, u svoju duhovnu postojbinu, da bi zahvatili od vode žive koja se izliva obilno, iz moštiju naših svetitelja, i iz svakog kamena naših crkava. Oni tu napajaju svoje duše utehom, podsećajući se ko su i šta su.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!