OTROVE I ZRAČENJA DUGO ĆEMO TRPETI: Ni danas nemamo precizne odgovore o uticaju NATO agresije na naše zdravlje

Dragana Matović

24. 03. 2024. u 07:00

POSEBNO važno pitanje kada se podsećamo bombardovanja Srbije 1999. godine jeste čime nas je NATO sve "zasipao" tih 78 dana, kakve je to efekte imalo na životnu sredinu i kakve zdravstvene posledice su korišćena ratna sredstva ostavila i po one koji nisu bili direktno pogođeni tim dejstvima.

ОТРОВЕ И ЗРАЧЕЊА ДУГО ЋЕМО ТРПЕТИ: Ни данас немамо прецизне одговоре о утицају НАТО агресије на наше здравље

Foto I. Marinković

Sve to polako izlazi na površinu, ali i 25 godina kasnije nemamo precizan odgovor da li je i u kojoj meri korišćenje municije sa osiromašenim uranijumom dovelo do povećanja malignih, autoimunih i drugih oboljenja.

Mada mnogi stručnjaci upozoravaju na dramatične posledice hemijskog zagađenja i radijacijskog zračenja, zvaničnih podataka o posledicama po zdravlje nacije - nema.

Stravično Aleksinac posle bombardovanja 5. aprila 1999. Foto A. Stanković

 

Poznato je da je za 11 nedelja bombardovanja SR Jugoslavije izvršeno 2.300 vazdušnih udara na 995 objekata širom zemlje. NATO je lansirao 1.300 krstarećih raketa, izručio 37.000 kasetnih bombi, a upotrebio je i zabranjenu municiju sa osiromašenim uranijumom. Potvrđeno je da je NATO koristio osiromašeni uranijum u oko 31.000 bojevih glava. Oko 15 tona (od kojih su SAD priznale 11) ovog radioaktivnog elementa palo je na Srbiju, kao i nepoznata količina plutonijuma. Najviše bombi palo je na teritoriju Kosova i Metohije. Uprkos tome što nema mnogo naučnih radova o štetnosti osiromašenog uranijuma na zdravlje ljudi, američki lekari i vojni analitičari govore o njegovim razornim posledicama.

- Od našeg regiona napravljen je eksperiment i to ukazuje na nameru da se od ljudi, ali i od svega živog na ovom prostoru, napravi ogled koji će se pratiti pet, deset, dvadeset godina, dva, tri veka - svojevremeneo je ukazala prof. dr Danica Grujičić, aktuelna ministarka zdravlja, koja je iz prve ruke godinama gledala posledice bombardovanja po čovekovo zdravlje. - Jer, poluraspad osiromašenog uranijuma traje nekih 4,5 milijardi godina - duže nego što postoji naša planeta. Rezultat agresije NATO pakta na SRJ bilo je ne samo više hiljada nevino ubijenih, već i trovanje budućih naraštaja sa osiromašenim uranijumom.

Foto:S.Babović,arhiv VN,priv.arhiva

 

Kršenje Ženevske konvencije

 

IZVEŠTAJ Saveta Evrope, koji je dugo skrivan od javnosti, otkrio je jezive posledice NATO bombardovanja SRJ. Dokument je usvojen 24. januara 2001. i ukazuje na to da je bombardovanje zagadilo još sedam evropskih zemalja: Albaniju, Bugarsku, Grčku, Mađarsku, Rumuniju, Severnu Makedoniju i Ukrajinu.

- Upotreba municije koja sadrži osaromašeni utanijum povećaće učestalost raka i urođenih bolesti među stanovnicima pogođenih područja, kao i među vojnicima koji su učestvovali u ratnim dejstvima - navedeno je u izveštaju, u kojem je istaknuto i da je bombardovanje ekološki opasnih postrojenja "flagrantno kršenje pravila zaštitne životne sredine po Ženevskoj konvenciji".

Grujičić je tada istakla da ne samo da se posle 1999. povećao broj tumora, nego su oni počeli da menjaju svoju formu:

- Ranije smo imali na mozgu tumore koji se nalaze u čeonom režnju, potiljačnom ili slepoočnom, a danas su svi zahvaćeni. Ranije se tumor vraćao ili nije posle lečenja, a danas kad se vrati, zahvaćen je ceo mozak. To sam kao neurohirurg videla. Postoji još niz problema, poput koeficijenta inteligencije dece koja su tada rođena, genetski poremećaji, izgubljene trudnoće, pobačaji... A i veterinari su primetili da se rađaju potpuno neadekvatni plodovi.

Društvo Srbije za borbu protiv raka utvrdilo je 2010. da je broj novih slučajeva raka porastao za oko 20 odsto u odnosu na 2001. Ta stopa rasta od dva odsto je četiri puta brže rasla nego u Nemačkoj, Švedskoj, Engleskoj, a u SAD je u isto vreme opadala za 0,6 odsto godišnje. Istraživanja na kojima su radili stručnjaci različitih profila govore da su kod 20,7 odsto stanovništva u Srbiji primećeni specifični hromozomski poremećaji za koje se veruje da su posledica bombardovanja. To je 10 do 20 puta češće nego što je uobičajeno.

Foto Z. Jovanović

 

Radioaktivni otpad

 

STRUČNjACI tvrde da je najveći deo osiromašenog uranijuma koji je bačen na SRJ zapravo gorivo iz nuklearnih elektrana koje se moralo negde skladištiti i čuvati. Rusi navodno imaju tehnologiju za preradu tog otpada, dok je Amerikanci i Zapad nemaju i zato je "seju" po planeti. Kao dokaz navode to što hemijski element plutonijum ne postoji u prirodi, a posle bombardovanja je pronađen u SRJ. To im je dokaz da je došao iz nuklearnih elektrana.

Dugotrajne posledice bombardovanja, upozoravaju pojedini stručnjaci, ne potiču samo od korišćenja municije sa osiromašenim uranijumom. Kancerogene materije oslobođene su i bombardovanjem velikih industrijskih sistema. Tokom bombardovanja pogođeno je 78 industrijskih lokacija i 42 energetske instalacije, ali i 13 nacionalnih parkova i rezervata prirode - Tara, Kopaonik, Fruška gora, Šar-planina... U požarima transformatora, u kojima se koristio piralen kao izolator i sredstvo za hlađenje, oslobađale su se kancerogene i geotoksične materije prve kategorije. Njihov ulazak u lanac ishrane preko prehrambenih proizvoda životinjskog porekla može da ugrozi zdravlje.

- Zločinačko bombardovanje SRJ imalo je karakteristike ekološkog rata ali i eko-kriminaliteta, jer je izazvalo značajno ugrožavanje životne sredine na lokalnom, regionalnom i na globalnom nivou - istakao je prof. dr Rade Biočanin. - Gađanjem hemijskih postrojenja i fabrika, u atmosferu su oslobođene velike količine opasnih supstanci, a dekontaminacija se odvija sporo i neefikasno.

Za pravdu i opomenu moćnicima

 

IAKO se NATO izjasnio da ima imunitet, advokat Srđan Aleksić, čija kancelarija zastupa građane Srbije obolele od malignih bolesti, veruje da će do kraja godine dobiti prve presude i obeštećenje.

- Moramo da radimo po modelu italijanskog advokata Anđela Tartalje, koji je izborio pravdu za više stotina italijanskih vojnika koji su oboleli na Kosmetu - kazao je Aleksić. - Ako je kod njih u Italiji Vrhovni sud potvrdio tužbe, a kod nas je katastrofa još veća, onda se moramo izboriti za pravo i pravdu za naše građane. Imunitet koji ima NATO ne može da ga oslobodi odgovornosti za ratni zločin, a građani oboleli od raka pošto su neposredno bili izloženi dejstvu osiromašenog uranijuma moraju dobiti satisfakciju. Samo pozitivna presuda bila bi pravedna, ali i opomena moćnicima da poštuju međunarodno javno pravo. Osiromašeni uranijum koji je bacan u Srbiji ostavljen je na večnost. To je zločin protiv čovečnosti i zločin protiv Boga.

I možda bi sve ovo bilo gurnuto pod tepih, da italijanski vojnici koji su bili u misijama Kfora 1999. nisu zatražili i od svoje države dobili odštetu zbog veze između municije koju je NATO koristio, njihovog boravka na KiM i bolesti koje imaju. Oko 300 italijanskih vojnika je umrlo, a više od 4.000 je bolesno. Advokat Anđelo Tartalja dokazao je da su vojnici bili u pravu i dobili su odštetu između 700.000 i milion evra po osobi, koje im je isplatilo italijansko Ministarstvo odbrane, jer ih je ono poslalo u SRJ gde su oboleli od kancera.

- Posedujem dokaze da su SAD pre više godina saopštile NATO kakva je opasnost po vojnike od osiromašenog uranijuma, ali to je skrivano - govorio je za "Novosti" italijanski pilot Domeniko Leđero. - Čudili smo se što su američki vojnici sve vreme bili u specijalnim zaštitnim odelima, dok smo mi šetali bez ikakve opreme. Još 1994. NATO je znao da osiromašeni uranijum izaziva rak, ali je uprkos tome svesno i namerno njime punio bombe kojima je gađao Srbiju. Postoji i video-snimak koji je napravio Pentagon, na kome se jasno ukazuje na štetnost osiromašenog uranijuma po zdravlje ljudi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)