ANONIMNI HEROJI, BEZ LIKA I IMENA SPASLI 75 TALACA: Tačno pre 20 godina MUP je formirao tim za krizne situacije, koji je u pripravnosti non-

Z. Uskoković

14. 03. 2024. u 10:11

MUŠKARAC, srednjih godina, zakoračio je preko ograde mosta. Jedan pokret ga je delio od ambisa. Netremice je gledao u nabujalu reku. Skinuo je jaknu i uredno je savio, preko nje je stavio kapu...

АНОНИМНИ ХЕРОЈИ, БЕЗ ЛИКА И ИМЕНА СПАСЛИ 75 ТАЛАЦА: Тачно пре 20 година МУП је формирао тим за кризне ситуације, који је у приправности нон-

Foto M. Anđela

Na licu su se mešali rešenost da zakorači u smrt, ali i poslednji trzaji želje za životom. I ta nit, taj tračak, već izgubljene nade, bio je dovoljan da ga policijski pregovarač, sa kojim je satima razgovarao, odgovori od odluke da skoči.

Ovo je samo jedna od situacija sa kojima se gotovo svakodnevno susreću policijski pregovarači, koji su 24 sata, sedam dana u nedelji, spremni da odmah krenu na zadatak u slučaju krizne situacije.

O ovim ljudima se malo zna, ali zbog prirode posla to tako mora da bude. Oni su anonimni heroji, koji se bore za svaku iskru života, bilo da je reč o samoubicama, taocima, otetima, kidnaperima...

Pregovarački tim MUP Srbije nastao je pre tačno 20 godina i čine ga policijski službenici, koji su pažljivom selekcijom prošli vrlo kompleksne obuke, kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Angažuje se u kriznim situacijama, kada je moguće da se ostvari komunikacija sa direktnim akterom i na taj način spreči eskalacija, ili da se konkretan događaj završi mirnim putem.

- Nas angažuju kada je, na primer, reč o talačkoj situaciji, pobuni u zatvoru, barikadiranju, pretnji samoubistvima i ubistvima, pretnji policiji ili građanima oružjem ili eksplozivom i sličnim situacijama - objašnjava sagovornik "Novosti" iz Odseka za pregovaračke poslove Komandno-operativnog centra (KOC) Uprave policije MUP Srbije.

- Prioritet pregovaračke strategije, odnosno našeg rada, jeste humani pristup i zaštita života. Našim angažovanjem promoviše se nenasilan metod rešavanja ili ublažavanja kriznih situacija, bez upotrebe ili uz minimalnu upotrebu sile.

Uvek spremni da krenu na teren, Foto P. Milošević

Njihov glavni zadatak je da sačuvaju život. Od 2008. godine MUP Srbije samostalno sprovodi specijalističku obuku za pregovarače.

- Pored profesionalnog iskustva i motivacije, kandidati za policijske pregovarače prolaze i kompleksan selektivni proces, poput psihološkog i situacionog testiranja - navodi naš sagovornik.

- Tek kada sve ovo sa uspehom prođu, šalju se na osnovnu obuku za policijske pregovarače. Ona traje više nedelja, ima teorijski i praktični deo, a izuzetno je zahtevna i dinamična.

Pregovarački tim MUP, pored iskusnih policijskih pregovarača, ima i psihologe, koji su takođe obučeni za ovaj posao, ali i stručne saradnike, u zavisnosti od prirode krize.

Članovi pregovaračkog tima su raspoređeni na raznim zadacima, širom Srbije, u različitim organizacionim jedinicama, tako da u najkraćem roku mogu da odgovore na kriznu situaciju.

- U praksi se pregovaranje pokazalo kao izuzetno uspešan metod - ističe naš sagovornik. -

Od osnivanja do danas, odvraćeno je 268 osoba od suicida, a oslobođeno je 75 talaca.

Tokom 2022. godine pregovarači su uspeli da odvrate 10 osoba od suicida, dok je 2023. spaseno njih 14.

Prošle godine formirani su i nacionalni i regionalni pregovarčaki timovi, kako bi se što efikasnije delovalo i postupalo u kriznim situacijama.

Iako deluju tajanstveno, pa su u poslednje vreme gotovo nevidljivi za javnost, to je iz samo jednog razloga - anonimnost se pokazala kao prednost i potreba.

- Ranije se dešavalo da potencijalni samoubica bira, odnosno traži po imenu pregovarača sa kojim će da razgovara, jer ga je video na televiziji, čitao o njemu u novinama, a to nije dobar pristup - objašnjava naš sagovornik.

- Naš jedini motiv je da ga vratimo na ovu stranu, ovde gde je život. Nekada je dovoljan jedan tren, jedna reč da uspete. Bitna je kako neverbalna, tako i verbalna komunikacija. I ono što je najbitnije, ne smete da lažete onog sa kim pregovarate. Ako mu nešto obećate, morate to da ispunite.

A, želje su ponekad i neobične - da zagrle pregovarača, da ga poljube u obraz, stisnu mu ruku...

Statistika je, takođe, neumoljiva, najviše je potencijalnih samoubica među muškarcima, čak 90 procenata. Kada kriza prođe, svako od policijskih pregovarača nalazi oduška na svoj način. Hobi je jedan izduvni ventil. Neko peca, drugi čitaju, treći slušaju muziku...

I tako do novog poziva, do nove borbe za - život!

Rekordnih 36 sati ubeđivanja

- Koliko će trajati pregovori teško je reći i zavisi od situacije do situacije - ističu naši sagovornici.

- Uglavnom traju oko dva sata u proseku, odnosno dužina pregovora zavisi od same krizne situacije. Najduži pregovori su trajali 36 sati. Pregovarači uvek idu u paru, jedan koji pregovara i drugi, koji je tu uz njega, radi podrške, pomoći i bezbednosne zaštite.

BONUS VIDEO: ŽENA IZBOLA SUPRUGA NASMRT: "Novosti" na mestu porodične tragedije u Surčinu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)