DO DINARA BEZ REDOVA: "Novosti" sa Srbima sa KiM, u ekspozituri banke na Merdaru

D. Zečević

13. 03. 2024. u 10:48

NA oko kilometar i po od glavnog puta Priština–Niš, na deonici od Merdara prema Kuršumliji, na brdu pored objekta namenjenog za potrebe policije, postavljena je jedna od ukupno četiri mobilne ekspoziture Banke Poštanska štedionica.

ДО ДИНАРА БЕЗ РЕДОВА: Новости са Србима са КиМ, у експозитури банке на Мердару

Foto D. Zečević

Ostale su u blizini administrativnih prelaza Jarinje, Brnjak i Končulj. I tu sada građani iz naše južne pokrajine, na šalteru i bankomatu, podižu dinare, valutu koju vlast Aljbina Kurtija sistematski proteruje od 1. februara.

Postavljanje ovih privremenih objekata obradovalo je naše sunarodnike, ali se nadaju da će se uskoro pronaći rešenje kako bi plate, penzije, socijalnu pomoć i druge naknade koje isplaćuje država Srbija mogli da podižu tamo gde i žive.

Stanko Stojković, iz Prilužja, kaže nam da su mobilne ekspoziture velike olakšica, pošto je na severu KiM moguće podići svega po nekoliko hiljada dinara nakon stajanja u redovima, ali smatra da je objekat trebalo postaviti na samom punktu Merdare. Prema našim saznanjima, nadležni su iz bezbednosnih razloga izabrali baš tu lokaciju na brdu, udaljenu kilometar i po.

I Mirko Nikolić, nekadašnji radnik opštine Obilić, iz Prilužja, kaže da mu je ova ekspozitura banke velika olakšica:

- Znači mi što nadomak Merdara mogu da podignem novac za sebe i suprugu.

Mirko Nikolić, Foto D. Zečević

Sredovečna žena iz Prilužja, sela u opštini Vučitrn, na severu KiM, ističe da je njoj i njenim komšijama bliže da dođu do Merdara, nego da putuju do tridesetak kilometara udaljene Kuršumlije. Ali, i ona se nada da će se pronaći neki način da svi Srbi mogu bez maltretiranja da dobijaju svoje zarade i naknade:

- Ja sam sposobna i mogu da dođem ovde, ali je zaista problem bolesnima, starima i nemoćnima da podignu novac.

Iz Banke Poštanska štedionica, inače, saopštili da su postavili četiri montažne ekspoziture u blizini prelaza da bi svojim klijentima sa KiM omogućili isplate i sve bankarske uslugame, a da će objekti biti otvoreni svakog radnog dana i subotom, od 9 do 17 časova.

Smanjeni troškovi za putovanje

U PROTEKLIH mesec dana Priština je dvaput zabranila ulazak dinarske valute na KiM, zbog čega su Srbi bili primorani da putuju i više stotina kilometara do najbližih ekspozitura u centralnoj Srbiji, da troše značajna sredstva, odsustvuju sa posla, i suočavaju se sa brojnim drugim problemima - ukazali su iz Kancelarije za KiM, navodeći da su ekspoziture postavljene na lokacije koje su najbliže moguće administrativnim prelazima.

BONUS VIDEO - PODKAST "NIJE SAMO NASLOV" - Nemanja Starović: Američko društvo je podvojeno više nego ikada pre

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave