SRPSKI ZAPUŠTEN I OSIROTEO: Povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika lingvisti upozoravaju

Lj. Begenišić

21. 02. 2024. u 13:41

MEĐUNARODNI dan maternjeg jezika obeležava se danas u celom svetu, a ovaj praznik ustanovio je UNESKO 1999. godine.

СРПСКИ ЗАПУШТЕН И ОСИРОТЕО: Поводом Међународног дана матерњег језика лингвисти упозоравају

Foto Shutterstock

Tim povodom, lingvisti ocenjuju da mi našem maternjem jeziku, kao ključnom čuvaru nacionalnog identiteta ni u jednoj oblasti života ne pridajemo potreban značaj. Možda je to ponajbolje opisao pesnik Đorđo Sladoje koji je rekao da je "naš maternji jezik u neveselom stanju, zapušten i osiroteo, kao i narod koji ga govori".

Slično mišljenje imaju gotovo svi lingisti koji upozoravaju da status srpskog jezika nije ni blizu nivoa na kome bi morao biti kao nacionalni jezik i na kome su nacionalni jezici u evropskim državama.

Kao jedan od ključnih probelma, stručna javnost navodi zanemarivanje ćirilice, a kakav je odnos prema našem nacionalnom pismu na slikovit način je opisao prof. dr Sreto Tanasić:

- Prema onome što možemo videti danas u Beogradu, reklo bi se da je osvanula 1915, daleko bilo, kada su austrougarski okupatori temeljito istrebili ćirilicu u Beogradu i Srbiji. Uvek se pitam koga to institucije i preduzeća latiničnim natpisima obaveštavaju usred Srbije. Isto vidimo i na štandovima gde se prodaje štampa, pa slično je, iako nikako nije isto, i na izlozima knjižara.

Obrazovanje na osam manjinskih jezika

SRBIJA obezbeđuje, osim na srpskom jeziku, celokupno obrazovanje na maternjem jeziku na još osam jezika: albanskom, bosanskom, bugarskom, mađarskom, rusinskom, rumunskom, slovačkom i hrvatskom jeziku. Osim toga, još osam jezika se izučava u okviru nastavnog predmeta Maternji jezik sa elementima nacionalne kulture: bunjevački, vlaški, makedonski, nemački, romski, slovenački, ukrajinski i češki jezik. Oko 60.000 dece pohađa nastavu na manjinskim jezicima na svim nivoima obrazovanja.

Lingvisti, takođe, ističu da, kada su u pitanju manjinski jezici u našoj zemlji, mi smo i zakonski i u praksi obezbedili da njihov status bude bolji nego što je bilo koja druga zemlja u Evropi, a daleko iznad statusa koji ima srpski jezik u zemljama regiona.

A povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog podseća da je negovanje i čuvanje maternjeg jezika od izuzetne važnosti za identitet svakog pojedinca, kao i da je obaveza države da obezbedi sve pretpostavke da se ovaj proklamovani cilj u praksi i ostvaruje.

U svetu danas postoji oko 6.000 jezika, od kojih su mnogi ugroženi, a u Srbiji je u službenoj upotrebi, pored srpskog jezika, još 12 jezika nacionalnih manjina, dok su vlaški i romski jezik u službenoj upotrebi u pojedinim naseljenim mestima.

Inače, UNESKO ukazuje da je jezička raznolikost sve ugroženija i da više od 40 odsto svetskog stanovništva nema pristup obrazovanju na jeziku koji govori ili razume.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)