NEGOTINSKA DEPONIJA I DALJE GORI: Vatrogasci će neprekidno gasiti požar 48 sati (Foto)

S. M. J.

10. 02. 2024. u 15:36

U narednih 48 sati, prema zaključku Štaba za vanredne situacije, vatrogasci iz različitih gradova intenzivno će se boriti protiv požara na gradskoj deponiji u Negotinu.

НЕГОТИНСКА ДЕПОНИЈА И ДАЉЕ ГОРИ: Ватрогасци ће непрекидно гасити пожар 48 сати (Фото)

Foto: S.M.Jovanović

Požar, koji se proširio sa dela deponije namenjenog za građevinski otpad na "kasete" sa komunalnim otpadom, zahvatio je površinu od oko sedam hektara, uzrokujući velike količine dima i smrada koji ugrožavaju zdravlje stanovništva.

Štab za vanredne situacije opštine Negotin je na vanrednoj sednici definisao aktivnosti na sanaciji požara, s obzirom na neuspeh prethodnih napora. Zbog velikog zagađenja i ekološkog akcidenta, doneta je odluka da se požar gasi neprekidno 48 sati, u tri smene.

-Zbog velikog zagađenja, ekološkog akcidenta, koji je uzrokovao ovaj vanredni događaj, doneta je odluka da se požar gasi u tri smene, 48 sati bez prekida. Plan je da se i teškim mašinama privrednih subjekata opštine Negotin, zgarište prekrije zemljom kako bi se ovaj problem u potpunosti sanirao - kaže Bogdan Gugić, zamenik predsednika opštine i zamenik komandanta Štaba za vanredne situacije.

Pored vatrogasaca iz Negotina, koji su poslednjih dana sa kolegama iz okolnih gradova i opština gasili čak 26 požara na otvorenom, tu su i vatrogasci iz Bora, Donjeg Milanovca i članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Jabukovac.  

Angažovane su i cisterne i radnici iz komunalnog preduzeća „Badnjevo“, kao i iz hidroelektrane „Đerdap dva“ i prahovske hemijske industrije, kako bi se zajedničkim snagama suzbio požar.

Štab za vanredne situacije formirao je stručno-operativni tim koji prati situaciju na terenu i obaveštava nadležne organe. Štab je naložio i da se obavi i vanredni monitoring stanja zagađenosti i emisije gasova na samoj deponiji, ali i u gradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?