PRIČA O NOVOSADSKIM JEVREJIMA: Predstavljanje monografije u nekadašnjem Reksu

V.C.S.

07. 02. 2024. u 18:58

MONOGRAFIJA Slaviše Grujića i Dejana Petrovića "Priča o novosadskim Jevrejima", dokumentarno svedočanstvo o prisustvu Jevreja u Novom Sadu od 17. veka do savremenog doba, biće predstavljena sutra u 19 sati, u Jevrejskom kulturnom centru (nekadašnji Reks), u Beogradu. Autori u knjizi daju poseban dokumentarni osvrt na Novosadsku raciju (1942.) i stradanja Jevreja u Holokaustu.

ПРИЧА О НОВОСАДСКИМ ЈЕВРЕЈИМА: Представљање монографије у некадашњем Рексу

Foto: V.C.S.

Knjiga upoznaje čitaoce sa osnovama društvenog i kulturnog života jevrejske zajednice u Novom Sadu, kao i osnovama religijskog života i obreda.

Autor monografije je Slaviša Grujić. Akademiju za film i TV završio je u Moskvi, odsek kamera i specijalizaciju iz režije. Dobitnik je nagrade za režiju na Jugoslovenskom festivalu dokumentarnog filma. Za pokrajinskog sekretara za kulturu i javno informisanje izabran je u julu 2012. godine, i na toj funkciji ostao do isteka mandata, jula 2016. Dobitnik je priznanja Instituta za regionalizam iz Salcburga (Austrija) za podršku razvoju regionalizma u Evropi (2017).

Akademska knjiga

Dejan Petrović je angažovan kao fotograf i dizajner monografije. Od 1984. do 1994. je radio u Jevrejskoj opštini u Beogradu na razvoju i implementaciji kulturnih i socijalnih projekata. Od 1999. godine je živeo u Beču i sarađivao sa američkom NVO Centropa, fokusiranoj na dokumentovanju života Jevreja u centralnoj i jugoistočnoj Evropi, a 2005. osniva svoju NVO Lajthaus. Od 2016. za OSCE/ODIHR radi na pitanjima vezanim za antisemitizam. Izlagao je fotografije u Beču, Pragu, Njujorku, Parizu...

Na promociji će o knjizi govoriti autori, kao i prof. dr Goran Vasin, Mirko Štark i Bora Babić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)