PRVA BEBA OD VELIKOG KAŠLJA PREMINULA U NOVOM SADU, UKUPNO PET SMRTNIH SLUČAJEVA: Lekari se bore za život bebe na respiratoru

Милица Шкорић
Milica Škorić

02. 02. 2024. u 11:36

NA Institutu za zaštitu zdravlja majke i deteta "Dr Vukan Čupić" u Beogradu lekari se i dalje bore za život bebe, brata blizanca jedne od četiri bebe preminule od velikog kašlja. Kako bi se pojačao kolektivni imunitet, lekari kažu da postoji namera da se uvede vakcina protiv velikog kašlja i posle završenog osmog razreda, to jest nakon navršenih 14 godina.

ПРВА БЕБА ОД ВЕЛИКОГ КАШЉА ПРЕМИНУЛА У НОВОМ САДУ, УКУПНО ПЕТ СМРТНИХ СЛУЧАЈЕВА: Лекари се боре за живот бебе на респиратору

Foto: Unsplash

Prof. dr Vladislav Vukomanović, dečji kardiolog i zamenik direktora Instituta, rekao je da je veliki kašalj podmukla bolest koja se ne javlja standardno samo u zimskim mesecima, iako tada raste broj inficiranih zbog lakšeg prenošenja u zatvorenom prostoru, kao i kod ostalih infekcija.

- Prve prijeme smo imali u junu, zatim je krenulo da se povećava. Krajem novembra i krajem januara umrle su četiri bebe s najtežom kliničkom slikom. Bile su uzrasta od 30 dana do dva meseca, nisu uspele da pobede ovu bolest, uprkos našim naporima da zaustavimo njenu progresiju - kazao je dr Vukomanović na TV Pink:

- Dete koje je sada na respiratoru pokazuje stabilno stanje s dobrom gasnom razmerom, cirkulacijom i nadamo se da će to blizanče pregurati to i ozdraviti. Prof. dr Vukomanović naglašava i da su u najvećem riziku mala deca zbog nerazvijenog imunološkog sistema.

- Ide se i na to, na primer, u SAD, vakcinacija trudnica, kako bi se zaštitila novorođena deca u prvim mesecima života, kada ne poseduju antitela kako bi se sama odbranila. Postoji namera da se uvede i ta vakcina posle završenog osmog razreda - rekao je prof. dr Vukomanović.

Prema novim podacima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", od 1. do 31. januara ove godine na teritoriji Srbije prijavljena su 253 slučaja pertusisa:

- U navedenom periodu prijavljen je jedan smrtni ishod uzrokovan pertusisom kod nevakcinisanog deteta mlađeg od tri meseca. Najveći broj slučajeva registrovan je u uzrasnim grupama dece od 10 do 14 godina, kao i kod osoba starijih od 20, dok je najveća uzrasno specifična stopa incidencije zabeležena u uzrasnoj grupi odojčadi mlađe od 12 meseci.

Pet smrtnih slučajeva

Prva beba preminula u Novom Sadu

Na Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine u Novom Sadu u julu prošle godine preminula je jedna beba od velikog kašlja, saznaje Kurir. Beba je imala mesec i po dana i nije bila vakcinisana. To je prva beba koja je u Srbiji u 2023. umrla od pertusisa, a potom su preminule još tri i u prvom mesecu ove godine jedna.

U Beogradu je, prema podacima GZJZ, prijavljeno 69 novoobolelih od 22. do 28. januara. Najveći broj obolelih je među decom uzrasta 10-19 godina (466), a među njima prednjače deca uzrasta 12 godina (89 obolelih), 13 godina (83 obolelih) i 14 godina (72 obolelih).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!