ATAL JE NAJMLAĐI PREMIJER NA SVETU: Dr Aleksandra Kolaković o promenama u francuskoj Vladi (VIDEO)

J. S.

30. 01. 2024. u 20:59

U OVOM osvrtu dr Aleksandra Kolaković, ekspert za istoriju srpsko-francuskih odnosa, predstavlja novog francuskog premijera i članove vlade, govori o izazovima pred francuskim predsednikom Emanuelom Makronom uoči izbora za Evropski parlament kao i reformama i pripremama za njegov završni deo mandata.

АТАЛ ЈЕ НАЈМЛАЂИ ПРЕМИЈЕР НА СВЕТУ: Др Александра Колаковић о променама у француској Влади (ВИДЕО)

KCNS

Već početkom 2024. godine, u mesecu januaru, Francuska je dobila novog premijera. Sa trideset i četiri godine Gabrijel Atal je najmlađi premijer u modernoj francuskoj istoriji, čime je prestigao i socijalistu Lorana Fabijusa koji je imao trideset i sedam kada ga je 1984. imenovao Fransoa Miteran.

Posle dvadeset meseci na funkciji premijerke, Elizabet Born je podnela ostavku, te Atal dolazi na njeno mesto. On je najmlađa i ujedno prva gej osoba na toj funkciji u Francuskoj, ali i najmlađa osoba koja je trenutno na funkciji šefa države ili vlade na svetu.

- Cilj njegovog imenovanja jeste udaljavanje od problema mandata Elizabet Born oličenih u penzionoj reformi i zakonu o imigraciji. Gabrijel Atal će imati zadatak da vodi francuski parlament ka važnim izborima za Evropski parlament u mesecu junu.-smatra  dr  Kolaković.

Predavanje dr Aleksandre Kolaković „Gabrijel Atal i nova vlada Francuske" može se pogledati na Jutjub kanalu KCNS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)