U NDH UBIJENO 19.000 ROMSKE DECE: Porfesor Acković u knjizi o genocidu izneo stravične, dosad nepoznate podatke

V. Crnjanski Spasojević

29. 01. 2024. u 22:34

NA desetine hiljada romskih žena, dece i muškaraca stradalo je u logorima i na stratištima u NDH, a samo u selu Uštica, kod Jasenovca, pod imenom i prezimenom sahranjen je 16.171 Rom. Pre Drugog svetskog rata, u Kraljevini Jugoslaviji bilo je oko 300.000 Roma. Na popisu 1948. u BiH ih je ostalo 408, u Hrvatskoj 405!

У НДХ УБИЈЕНО 19.000 РОМСКЕ ДЕЦЕ: Порфесор Ацковић у књизи о геноциду изнео стравичне, досад непознате податке

Foto: JUSP Jasenovac

Ove strašne podatke izneo je profesor dr Dragoljub Acković na predstavljanju svoje knjige "Samudaripen Roma u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj", koju je izdao "Službeni glasnik", a koja će danas, na engleskom jeziku, biti predstavljena i u Londonu.

O genocidu nad Romima, poznatom kao samudaripen ili porajmos, ne zna se mnogo ni u svetu, ni kod nas. Zna se da su na ovim prostorima, uz Srbe, Jevreje i komuniste, za vreme Drugog svetskog rata Romi najviše stradali.

- U NDH ih je ubijao ko je stigao, od ustaša, preko poljočuvara, do čuvara objekata. Gotovo da nema onih koji su dočekali da iz Jasenovca budu pušteni na slobodu ili pobegnu, svi su ubijani čim bi stigli. Likvidirane su cele porodice: očevi, majke, deca. Čak i ona rođena u logoru. Ukupno je u NDH ubijeno oko 19.000 romskih mališana - kaže prof. Acković za "Novosti".

Foto> V.C.S.

Gideon Grajf, Dragoljub Acković, Mladen Šarčević na promociji

Gotovo da nema logora u kom nisu stradali, a najviše ih je ubijeno u jasenovačkom kompleksu. Za razliku od ostale dece, koja su ponekad i našla spas, prema Ackovićevim rečima - nijedno romsko dete nije spaseno, niti je pušteno na slobodu!

- Bukvalno su hapšena cela romska sela ili ceo kraj, pa onda teraju komšije da ih vode. Našao sam zapisnike u kojima ljudi potvrđuju "vodio sam toga i toga", pa onda nabroje 50 imena. Najviše Roma pre Drugog svetskog rata bilo je u Moslavini i skoro svi su umoreni - kaže Acković, i dodaje da se odmah po stvaranju NDH počelo sa pravljenjem rasističkih spiskova. Jedan primerak bi otišao opštini, drugi ustaškoj obaveštajnoj službi i treći logoru.

- U istoriji neka polja uvek ostaju neistražena, a genocid nad Romima jedna je od takvih tema - kazao je izraelski istoričar Gideon Grajf, autor knjige "Jasenovac - Aušvic Balkana".

VEKOVNI SUŽIVOT I STRADANjE

DIREKTOR "Službenog glasnika" Mladen Šarčević naveo je da su ovakve teme važne za istoriografiju Srbije, jer ovde vekovima žive zajedno Srbi, Jevreji i Romi, i dele "neslavnu sudbinu i ratne vihore kroz koje smo prošli sa stotinama hiljada mrtvih". Dodao je i da su pokatoličeni Srbi u NDH često bili gori od Hrvata.

Dodao je i da se prof. Acković uhvatio u koštac baš sa takvom temom. "Samudaripen Roma u NDH" je, po njemu, kulminacija Ackovićevog životnog istraživanja, gde je na 1.000 strana sabrano 10 kilograma dokumenata, fotografija, svedočanstava, rekonstrukcija masovnih grobnica...

- Ova knjiga je važna u trenutku kada svedočimo talasima revizionizma i pokušajima da se ponovo napiše istorija i smanji broj žrtava u Drugom svetskom ratu. Neonacizam je u porastu i pitanje je da li su demokratski režimi u stanju da se izbore sa tim - zaključio je Grajf.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED OBLAKA: Kakvo vreme možemo očekivati danas?