IGUMAN HILANDARA METODIJE: Važno je da čuvamo srpski jezik

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

28. 01. 2024. u 20:52

IGUMAN Manastira Hilandar arhimandrit Metodije poručio je večeras u Solunu, na svečanosti povodom osvećenja i otvaranja Srpske dopunske škole "Sveti Sava" u novim prostorijama pri Kancelariji manastira Hilandar u Solunu, da je važno da čuvamo srpski jezik i da Hilandar daje tome svoj doprinos.

ИГУМАН ХИЛАНДАРА МЕТОДИЈЕ: Важно је да чувамо српски језик

Foto: Vladimir Mučibabić

-Meni će biti za mesec dana 30 godina kako sam došao na Svetu goru, veći deo života sam proveo na Svetoj gori među bratskim grčkim narodom i od braće Grka sam naučio vrlo važnu stvar, da mnogo poštuju svoj jezik, ponosni su na njega i čuvaju ga. Od grčkog jezika potiče mnogo međunarodnih izraza, rekao je Metodije na svečanosti u hotelu "Makedonia Palace", u prisustvu predstavnika srpske zajednice u Solunu, SPC, ministra bez portfelja zaduženog za dijasporu Đorđa Milićevića i predstavnika Soluna i državnih organa Grčke.

Naglasio je da i mi treba da se ugledamo na njih i čuvamo naš jezik i da je zato Hilandar pomogao otvaranje Srpske dopunske škole u novim prostorijama.

Metodije je naglasio da je Hilandar malo više od osam vekova, kao što je to radio Sveti Sava, spajao srpski i grčki narod.

Ministar Milićević je rekao da je ponosan što je prisustvovao otvaranju Srpske dopunske škole u Solunu "Sveti Sava" jer živimo u vremenima kada je važno sačuvati naš jezik i identitet.

I zbog toga je zahvaljujući manastiru Hilandar i Konzulatu Srbije u Solunu otvorena škola, što je značajan korak u tom smeru, naglasio je Milićević.

-Škola će pružiti dodatno obrazovanje i negovanje kulture i tradicije, jačati i gajiti patriotski duh, rekao je ministar.

Kaže da je zato veoma važno da srpska deca gde god da žive uče svoj maternji jezik i da je to obaveza države Srbije.

-Ovo je i prilika da se podsetimo temelja naše kutlure, vere i tradicije. Sveti Sava ostavio dubok i neizbrisiv trag u istoriji - da negujemo ljubav prema znanju, toleranciji i zajedništvu, naglasio je Milićević.

Poručio je da svaki Srbin koji živi van Srbije ima važnu ulogu u očuvanju srpske kulture i jezika i da je zato važno da radimo zajedno, jer ćemo, kako je naglasio, samo ujedinjeni imati snage i moći da ostvarimo velike snove.

Da budemo jedinstveni gde god živimo, naglasio je Milićevih.

Konzul Jasima Milačić, iguman Metodije i ministar Milićević podelili su zahvalnice i darove.

Iguman Metodije je poklonio Milićeviću monografiju o manastiru Hilandar.

Predstavnik prefekture grčkog administrativnog regiona Centralne Makedonije Atanasios Bekas je rekao na svečanosti da nova dopunska škola u Solinu predstavlja vrlo važan korak za srpsku zajednicu, jer će joj podariti mogućnost da neguje svoj jezik i kulturu i dodatno približiti srpski i grčki narod.

Na svečanosti je nastupiio dečiji hor Srpske dopunske škole "Sveti Sava" koji je izveo Himnu Svetom Savi i druge pesme, Kulturno umetničko društvo "Dimitrije Koturović" i Beogradski muški hor.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici državnih organa Grčke, vojske, policije i carine...

Svečanost povodom otvaranja škole u novim prostorijama i proslave Savindana organizovana je pod pokroviteljstvom Srpske pravoslavne crkve, Manastira Hilandar, Republike Srbije i Republike Grčke.

U Solunu je prethodno osvećena i svečano otvorena Srpska dopunska škola "Sveti Sava" u novim prostorijama, pri Kancelariji Manastira Hilandar u Solunu, koju će pohađati ukupno 94 učenika.

Otkrivena je tabla na kojoj piše: “Sveti Manastir Hilandar sa očinskom ljubavlju daruje ovu školu u slavu i čast Svetom Savi. Iguman sa svojim bratstvom u Solunu 27. 1. 2024.”.

U dopunskim srpskim školama nastavu pohađa 8.100 učenika, u 22 zemlje, a nastavu drži 36 redovnih i 76 honorarnih nastavnika.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)