OSIM DOKAZA SA SAJMIŠTA, NAĐENI I DOKAZI IZ TOPOVSKIH ŠUPA: Javnosti će danas biti predstavljena pisma Bitija Berahe, ubijenog u Holokaustu

V.C.S.

26. 01. 2024. u 07:00

POVODOM obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, 27. januara, Muzej žrtava genocida će danas, u podne, po prvi put javnosti predstaviti nedavno pribavljena pisma Biti Berahe, trgovačkog zastupnika iz Beograda, stradalog u Holokaustu, kao i predmete iz njegovog ličnog fonda formiranog u Muzeju.

ОСИМ ДОКАЗА СА САЈМИШТА, НАЂЕНИ И ДОКАЗИ ИЗ ТОПОВСКИХ ШУПА: Јавности ће данас бити представљена писма Битија Берахе, убијеног у Холокаусту

FOTO: Arhiva novosti, Muzej žrtava genocida

Ova pisma, kako kažu kustosi, jedini su poznati epistolarni istorijski izvor u vezi sa prolaznim logorom u Topovskim šupama.

Do sada se mahom znalo o životu zatočenika u Judenlager Zemlin, logoru na Starom sajmištu, i to zahvaljujući četiri pisma Hilde Dajč. Hilda je postala simbol Holokausta u Srbiji, a život je tragično izgubila u dušegupki, na putu ka Jajincima. Njeni posmrtni ostaci pohranjeni su u okviru Spomen-područja Jajinci.

Pisma Hilde Dajč čuvaju se u Jevrejskom istorijskom muzeju i Istorijskom arhivu Beograda, a Muzej žrtava genocida sada im priključuje pet pisama koje je Biti Beraha slao iz nacističkog prolaznog logora za Jevreje i Rome, u beogradskim Topovskim šupama. Biti Beraha se izjašnjavao kao Srbin, Mojsijeve veroispovesti.

Foto: Muzej žrtava genocida

Pismo od 8. oktobra

Sva pisma su napisana na nemačkom jeziku, što znači da je Biti bio aškenaski Jevrej i da su njegovi preci naseljavali prostore centralne ili istočne Evrope. Upućena su njegovoj supruzi Rašeli Beraha-Kuhinka, koja je, kao i kćerka Perla, preživela rat.

Ne zna se kada je i gde Biti Beraha ubijen i pokopan. Pretpostavlja se da je stradao u novembru 1941, jer je poslednje pismo poslato 9. novembra, kao i da je pokopan u masovnoj grobnici u selu Jabuka, kod Pančeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)