PANČIĆEVI HERBARIJUMI NA INTERNETU: U SANU održana internet prezetnacija vredne naučne i kulturne građe

Lj. Begenišić

25. 01. 2024. u 10:48

Srpska akademija nauka i umetnosti predsatvila je internet prezentacija audiovizuelnog arhiva SANU,(https://ava.sanu.ac.rs), pa je sada moguće na kompjuteru videti šest projekata koji sadrže oko 10.000 knjiga, dokumenata, forografija, herbarijuma... i oko 700.000 snimaka.

ПАНЧИЋЕВИ ХЕРБАРИЈУМИ НА ИНТЕРНЕТУ: У САНУ одржана интернет презетнација вредне научне и културне грађе

Foto Dragan Milovanović

Upravnik Audiovizulnog arhiva akademik Aleksandar Kostić naveo je da se trenutno realizuje još 14 projekata koji bi tokom godine trebalo da budu postavljeni, a među njima su: Miroslavljevo jevanđelje, stara zbirka arhiva SANU, Sima Lozanić, Slobodan Jovanović, Nikola Dobrović, i pordični album Milana Rakića.

Trenutno je digitalizovano poslednjih 80 godina (period 1938-2020) sa oko 2.7000 naslova i 700.000 snimaka. Takođe, u elektronskoj formi moguće je videti i zbirku starih i retkih knjiga iz biblioteke SANU iz koje je od 3.000 naslova, digitalizovano 1.700, a moguće ih je pretraživati po autoru, naslovu i godini.

Ljubitelji botanike mogu elektronski pretraživati i veći deo zaostavštine nuačnika Josifa Pančića - njegove beležnice, prepisku i dokumenta, ali i herbarijum sa 16.000 tabli.Prezentovana je i obimna zaostavština prof. Medicinskog fakulteta Aleksandra Kostića i deo Arhiva Histološkog instituta iz vremena kada je njime rukovodio prf. Kostić.

Prevod na engleski

Akademikk Kostić je najavio i da će sva prezntovana građa biti prevedena na engleski jezik:

-Trenutno se radi na prilagođavanju internet prezentacije za prikaz na telefonu i tabletu, kao i na OCR-ovanju izdanja SANU koje bi omogućilo pretragu teksta.

Na internetu je moguće naći i građu iz Arhiva u Sremskim Karlovcima vezanu za Srspski narodni pokret 1848/49, a sadrži oko 6.000 dokumenata i oko 65.000 snimaka. Može se pretraživati po ključnoj reči, mesecu i godini i mestu nastanka.U istom formatu je i zaostavština čivenog slikara Miće Popovića u kojoj su njegovi dnevnici, knjige snimanja za filmove koje je režirao, blokovi sa crtežima, beleške i porodične forografije koje je sam snimao.Upravnik Audiovizulenog arhiva i centra za digitalizaciju SANU, akademik Aleksandar Kostić podsetio je da je ovaj centar osnovan pre nekoliko godina sa ciljem da se digitalizuje kulturno nasleđe koje se nalazi u SANU, ali i ono koje se nalazi u drugim institucijama i privatnim zbirkama.

- Ciljevi su u početku bili skromni, počeli smo sa tri projekta sada ih imamo 20 - istakao je ovaj akademik. - Ispostavilo se da postoje arhive mnogih institucija ali i privatne zbirke koje je trebalo ditalizovati. Tako se u međuvremenu pojavio album sa 280 fotografija pesnika Milana Rakića koje nikada pre nisu viđene, a sa Medicinskog fakulteta stiglo je 6.000 ploča koje je snimio prof. Kostić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

TULIJUM LASER ODLIČAN IZBOR ZA LEČENJE: Najčešći uzrok urinarnih problema je uvećana prostata