"BURIJAN" IZ RUSIJE DONOSI SNEG I DEBEO MINUS: Od ovog datuma u Srbiji počinje prava zima - Stiže nam ledeni talac

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

03. 01. 2024. u 20:09

DOČEK Nove 2024. godine, i prva sedmica u januaru protiču i dalje u znaku prolećnih temperature uz povremena naoblačenja i kišu, međutim, prema najavi pojedinih meteorologa, sledeća sedmica donosi pravu zimu, odnosno Burjan, ledeni talas iz Rusije stiže u Srbiju i to na Božić

БУРИЈАН ИЗ РУСИЈЕ ДОНОСИ СНЕГ И ДЕБЕО МИНУС: Од овог датума у Србији почиње права зима - Стиже нам ледени талац

Foto: Milena Anđela

Meteorolog Ivan Ristić kaže za “Blic” da iz proleća ulazimo u ledene zimske dane i da će temperatura pasti ispod nule.

- U nedelju 7. januara kroz “bečka vrata” hladan vazduh će doći do Hrvatske, tamo će temperature pasti ispod nule, kiša će preći u sneg, i onda će hladan vazduh polako početi da se premešta ka nama. Očekujem oko 21 sat da bude na našoj granici. Počeće u Vojvodini sneg, u Beogradu isto do ponoći, ali možda i ranije – kaže Ristić.

Burijan obara temperature

Prema njegovim rečima, promenu vremena donosi ruski Burijan koji će oboriti temperaturu u ponedeljak, 8. januara, u podne na -5 stepeni donoseći sneg i ledene dane.

- Kiša će preći na severu Srbije u sneg već u noći između nedelje i ponedeljka tako da će se neki delovi Srbije zabeleti i prvog dana Božića. Vazduh iz Rusije koji stiže i do nas je hladniji dole, u prizemlju, blizu zemlje je najhladniji. Na visinskim standardnim mapama koje koriste meteorolozi ne može da se vidi da tu ima hladnog vazduha, ali modeli to vide i oni nam daju zahlađenje. Ista temperature će biti i u Beogradu i na 1.000 metara nadmorske visine – kaže Ivan Ristić.

Šta je Burijan i koga pogađa

Prema njegovoj najavi, tokom zime se očekuje da Evropu zahvate snažni talasi mraza i snega koji stižu iz dalekih ruskih zemalja.

- U tehničkom smislu, ova epidemija hladnog talasa se definiše kao Burijan. Termin označava ledeni vetar sa severoistoka ili sa istoka-severoistoka koji tokom zimske sezone duva preko beskrajnih sibirskih zemalja i kazahstanskih stepa prema Uralu i sarmatskim ravnicama evropske Rusije. Termin Burijan ili Buran potiče iz ruskog jezika i često se povezuje sa snežnim mećavama koje su zimi pogodile veliki deo teritorija evropske Rusije i Sibira. Može da duva velikom silinom i praćen je snežnim olujama, obično je praćen malim smrznutim pahuljicama praškastog snega, i padom temperatura ispod -20, -30 stepeni - objašnjava Ristić.

Kako dalje objašnjava, prati ga i fenomen "pahuljice", atmosferskim fenomenom nanošenja snega koji nije izazvan meteorskim padavinama, već naletima vetra koji podižu prethodno pali sneg sa zemlje, što dovodi do drastičnog smanjenja vidljivosti.

- Kada pređe planinski lanac Urala, ledeni vazduh sibirskog porekla nadire do sarmatske ravnice, a često i Evropu, donoseći značajan pad toplotnih vrednosti, čak i od -10, - 12 stepeni za manje od 24 sata – objašnjava Ristić.

Ova pojava se ne događa svake zime i Ristić navodi da “samo u određenim okolnostima, tokom zimske sezone Burijan može da se proteže od sibirskih stepa do srca Evrope, donoseći mraz na veliki deo kontinenta.

"Vajkov most" krivac za Burijan

- To se posebno dešava u onim zimama u kojima se formira specifičan konfiguracioni obrazac, poznat evropskim meteorolozima kao „Vajkov most“. Ova atmosferska konfiguracija nastaje tek kada se visoki pritisak Azora podigne prema Skandinaviji, da bi se pridružio najzapadnijim ograncima ruskog termalnog anticiklona, koji je sa Urala okrenut ka evropskoj Rusiji i Baltičkom moru - objašnjava meteorolog.

Unija između dve različite anticiklonalne figure, dodaje, stvara veliki anticiklonalni most, sa osom orijentisanom od jugozapada ka severoistoku, koji se od bliskog Atlantika proteže do evropske Rusije i Sibirske nizije, iza Urala, favorizujući povlačenje i usisavanje veoma hladnih vazdušnih masa koje su već postojale iznad sibirskih smrznutih zemalja – kaže Ristić.

Kako dodaje dalje, smrznuti vazduh sibirskog porekla, koji struji uz najjužniju ivicu moćne anticiklonalne blokirajuće figure, kreće se od nizina zapadnog Sibira prema ravnicama evropske Rusije, a zatim u potpunosti zadire u centralno-istočnu Evropu, prodirući kroz ledene vetrove sa severa. Istok i istok-severoistok uzrokuju da stub žive potone do vrednosti koje su znatno ispod tačke smrzavanja, posebno kada je poreklo vazdušne mase sibirsko.

- To se već dešavalo u prošlosti i poznato je da se ivice samog vrtloga mogu spustiti na geografsku širinu izazivajući snažne talase mraza čak do mediteranskog basena. Očekujem da se dogodi od januara 2024. godine nakon prilično razočaravajućeg početka zime – poručuje sagovornik.

Mraz i temperature ispod nule u celoj Srbiji

Prema prognozi, od ponedeljka će biti snega u svim delovima Srbije i zatim će uslediti mrazevi koji će maksimalne temperature od oko -3 stepena tokom noći spuštati i do -10 stepeni.

U utorak 9. decembra će padati sneg i biće oblačno. Dnevne temperature će ići i do -5,-6 stepeni, sneg će prestati tokom noći i u sredu će biti suvo i oblačno. Moguće je da sneg provejava. Niske temperature bi mogle da potraju do 12. decembra, a blago i kraće otopljenje se očekuje oko 13. decembra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?