ŠESTINA STANOVNIKA SRBIJE RODILA SE U "VIŠEGRADSKOJ"! Za vek postojanja nikada nisu zatvarali vrata, ni u vreme bombardovanja...

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

02. 01. 2024. u 07:00

ZA sto godina rada, koliko postoji porodilište u "Višegradskoj", u njemu se rodilo oko milion i sto hiljada beba. Ovaj broj odgovara šestini stanovnika današnje Srbije. Klinika za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra Srbije (UKCS), kako je zvaničan naziv ove ustanove, osnovana je davne 1923. godine kao Katedra za ginekologiju i akušerstvo Medicinskog fakulteta u Beogradu.

ШЕСТИНА СТАНОВНИКА СРБИЈЕ РОДИЛА СЕ У ВИШЕГРАДСКОЈ! За век постојања никада нису затварали врата, ни у време бомбардовања...

FOTO: Arhiva novosti

I danas "Višegradska" predstavlja regionalni centar, kako po kapacitetima porodilišta, tako i po rešavanju najkompleksnijih bolesti iz domena reproduktivnog zdravlja. Nikada za čitav vek postojanja nisu zatvarali vrata, ni u vreme ratova, bombardovanja, pandemije. Na službi su građanima 24 sata, sedam dana u nedelji.

Profesor dr Aleksandar Stefanović, direktor ove zdravstvene ustanove, u razgovoru za "Novosti", kaže da se najveći broj dece rađao početkom devedesetih godina prošlog veka, kada su u proseku imali po 45 porođaja dnevno:

- 2023. godinu završićemo sa nešto više od 4.500 rođenih, što je 12 do 13 porođaja dnevno. Slavne dane po broju novorođenih imali smo nakon dužeg vremena za vreme pandemije kovida 2020. godine, kada smo dostigli rekord od 37 rođenih beba za 24 sata.

Naš sagovornik ističe da savremeno doba nije donelo samo trostruko manji broj novorođenih, već i veliki broj trudnoća koje su rizične i koje zahtevaju medicinsko zbrinjavanje:

- Normalne, fiziološke trudnoće su danas retkost. Većini trudnica potrebna je složena medicinska potpora da bi iznele svih devet meseci, pa i pored toga imamo veliki broj prevremenih porođaja, a svaka četvrta beba po rođenju zahteva poluintenzivnu ili intenzivnu negu, koja u proseku traje nešto više od 15 dana.

Porodilište "Višegradska" opremljeno je najsavremenijom medicinskom opremom, a pre četiri godine u njihovim prostorijama osnovana je i Nacionalna banka reproduktivnih ćelija, tkiva i organa.

- Nažalost za četiri godine koliko postoji banka, koju ima retko koja država na svetu, imali smo svega sedam donora spermatozoida i nijednu donorku jajnih ćelija - priča profesor Stefanović. - Zato smo pribegli uvozu reproduktivnog materijala iz Španije i Danske, gde se donorstvo plaća od nekoliko stotina do hiljada evra.

U našoj zemlji trebalo bi da se izmene određeni pravni propisi da bi mi mogli da plaćamo darodavcima. Zahvaljujući uvezenim spermatozoidima urađena su 32 postupka vantelesne oplodnje, ostvareno je sedam trudnoća, a prvi "donirani porođaj" u Višegradskoj, očekuje se već u januaru.

- Ponosni smo i na činjenicu da smo uradili i više od 500 postupaka BMPO sa sopstvenim ćelijama, a u okviru našeg krio- programa zamrzli smo 65 embriona - kaže naš sagovornik.

Uskoro rekonstrukcija

KLINIKA u Višegradskoj dobila je zgradu davne 1963. Ona infrastrukturno više ne odgovara potrebama, a planiranu kompletnu rekonstrukciju 2020. sprečila je pandemija. - Kako je najavio predsednik Vučić, rekonstrukcija će biti sprovedena 2024 - kaže prof. dr Aleksandar Stefanović. - Urađen je projekat koji podrazumeva da ne prestajemo da radimo tokom obnove. Proširenjem postojećih 26.000 kvadrata i obnovom elektro i vodovodne instalacije dobićemo kliniku po svetskim standardima. Pored postojećih sedam, dobićemo još dve operacione sale, prostorije za studente, babice, lekare na specijalizaciji, nove prostorije arhiva, amfiteatar sa preko 300 mesta kao i puno nove medicinske i nemedicinske opreme.

Ove godine na Klinici u Višegradskoj osnovano je i odeljenje onkofertiliteta.

- Zbrinjavamo i pacijentkinje koje imaju malignu bolest koja im ugrožava reproduktivno zdravlje, a u cilju njegovog očuvanja, kao što i lečimo one koje su obolele od karcinoma tokom trudnoće - kaže prof. Stefanović, i ističe da su oni osim za onkofertilitet referentni centar i za dijabetes u trudnoći, gestacijske trofoblastne bolesti, prenatalnu dijagnostiku i fetalnu ehokardiografiju.

Brojka koja na najbolji mogući način opisuje rad jednog od najznačajnijih tercijarnih

centara za zdravlje žene u zemlji je i taj da su tokom 2023. godine u okviru 28 odeljenja pregledali 105.000 pacijentkinja.

- Ove godine uradili smo i rekordan broj operacija, čak 8.000 - naglašava Stefanović. - Iako svakodnevno pod krovom zbrinjavamo životno ugrožene pacijentkinje, ponosni smo na činjenicu da tokom godinu dana rada nismo imali nijedan smrtni slučaj.

Ova godina koja ostaje za nama, za naše najveće porodilište donela je i kadrovsko pojačanje od 38 ginekologa-akušera, pet anesteziologa, troje neonatologa i 67 sestara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)