OPORAVAK TEŽAK KAO INCIDENT: Napadnuta profesorka iz Trstenika, godinu dana posle nasilja koje je pretrpela u Tehničkoj školi (FOTO/ VIDEO)

S.BABOVIĆ

18. 11. 2023. u 18:00

- IDEM na posao svakoga dana i dajem sve od sebe - svedoči u ispovesti za "Novosti" profesorka Marija Stevanović, koja je pre godinu dana doživela nasilje u Tehničkoj školi u Trsteniku.

ОПОРАВАК ТЕЖАК КАО ИНЦИДЕНТ: Нападнута професорка из Трстеника, годину дана после насиља које је претрпела у Техничкој школи (ФОТО/ ВИДЕО)

Foto: S. Babović

- Ipak, nije sve isto kao i pre nego da dogodi napad. Sporo je tekao oporavak, sve se nekako teško odvijalo. To je bio test za mene i ceo sistem. Ostalo je još samo da krajem novembra Viši sud u Kruševcu razmotri žalbe na prvostepene odluke o kaznama dva đaka.

N.Ž.(18), koji je profesorki izmakao stolicu na času i I.K.(17), koji je snimao događaj, u međuvremenu su završili školovanje. Protiv obojice je Više javno tužilaštvo pokrenulo postupak zbog krivičnih dela zlostavljanje i mučenje u saizvršilaštvu, odnosno, u slučaju N.Ž, i za krivično delo šumska krađa u saizvršilaštvu. I obojici je prvostepeno izrečena mera pojačanog nadzora organa starateljstva.

M.M(19), najstariji vinovnik incidenta još u maju je potpisao Sporazum o priznanju krivice sa Osnovnim javnim tužilaštovm u Trsteniku i izrečena mu je ista vaspitna mera. Iako su se završili prolongirani disciplinski postupci u školi, Marija je morala u novu borbu i to za fond časova. U školi gde je doživela nasilje na jesen ju je čekalo samo jedno odeljenje.

- Danas radim u dve biblioteke, u osnovnim školama "Živadin Apostolović" u Trsteniku i "Sveti Sava" u Čitluku, imam i nastavu u Tehničkoj školi u Trsteniku,kao i dopunu norme u biblioteci iste škole - nabraja Marija.

Godina borbe za  zdravlje

Prethodnu godinu obeležila je i borba za zdravlje, redovni odlasci kod lekara, razgovori sa psihijatrima, psiholozima. Ipak, najteže je bilo prošlog novembra, kada je javnost iz "Novosti" saznala za ceo incident.

- Tog dana, tri aktera incidenta su kasnila na čas - prisećala se napadnuta profesorka. - Kada su se priključili na nastavu, sve se dogodilo, ali, to nisam mogla da očekujem. Samo sam pitala učenika, zar ne zna da nije pristojno da stoji nekome iza leđa i on je u trenutku izmakao stolicu. Drugi učenik koji je bio negde pri kraju učionice je prišao i snimao, a tu je bio i treći učenik.

N.Ž. je izmakao stolicu, profesorka je pala i đaci su počeli da se smeju. Sve se to snimalo mobilnim telefonom u učionici, a materijal je ubrzo završio na društvenim mrežama. Vrlo brzo je stigao i da Marijinog sina, koji je u trenutku incidenta bio u istoj školi, i to u učionici preko puta kabineta engleskog jezika. Marija je tek na instistiranje porodice otišla kod lekara, koji su pozvali policiju.

Oglasili su se kolektiv škole, Đački parlament, roditelji, a fizičko i digitalno nasilje nad profesorkom osudili su i Ministarstvo prosvete, sindikati. O položaju nastavnika je počelo više da se govori, što Marija smatra nekom malom pobedom. Neprekidna eksploatacija snimka u medijima celog incidenta iz učionice, međutim, pogoršala je njeno zdravlje.

- Meni je od početka, kada se sve desilo, samo bila želja da se što pre oporavim, vratim među đake, kao i da se to više nikada ne ponovi ni u jednoj učionici u Srbiji, da svi budu zaštićeni  - kaže nam Marija.

BONUS VIDEO - PROFESORKA IZ TRSTENIKA PONOVO PRED ĐACIMA: "Polako savladavam strah i od same prostorije"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave