CRTAJU ZSO PO MERI "USTAVA" LAŽNE DRŽAVE: Vašington se, preko izaslanika u Prištini, založio za ukidanje dogovora

E. V. N.

10. 11. 2023. u 07:00

ZAJEDNICA srpskih opština mora da bude u skladu sa sadašnjim ustavom Kosova, odlukama ustavnog suda i ne sme da ima izvršna ovlašćenja.

ЦРТАЈУ ЗСО ПО МЕРИ УСТАВА ЛАЖНЕ ДРЖАВЕ: Вашингтон се, преко изасланика у Приштини, заложио за укидање договора

D. Zečević

To ne bi trebalo da bude još jedan nivo vlasti. Mora da bude u skladu sa stavovima koje smo izneli u januaru. I samo ustavni sud može da odluči da li je nacrt u skladu sa ustavom.

Tako je američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer predstavio kako bi trebalo da izgleda ZSO po meri Vašingtona, ali i Brisela, jer kaže da su nacrt statuta pregledali i Evropska unija i Sjedinjene Američke Države. On je rekao i da zemlje EU insistiraju da se ZSO što pre implementira, da nema razloga da Priština ne krene dalje sa nacrtom statuta i da moraju da se sprovedu i sve druge obaveze dobijene iz osnovnog sporazuma iz Brisela i aneksa implementacije iz Ohrida.

Ovim činom, Hovenijer, njegovi šefovi u Vašingtonu i evropski partneri, zapravo, otvoreno pokušavaju da amnestiraju vlasti u Prištini njihove jedine obaveze iz Briselskog sporazuma. Jer, upravo se navršio 3841. dan otkad je tzv. Kosovo preuzelo dužnost da formira ZSO koja bi imala izvršna ovlašćenja - Statut, skupštinu, predsednika, budžet, mogućnost da predlaže zakone, učestvuje u postupcima pred sudovima... I sve to pre deset godina garantovala je i EU.

Foto Arhiva

Proteklih nedelja bilo je više nagoveštaja da će Zapad svim silama pokušati da očerupa nadležnosti Zajednica koja je Srbima jedina šansa za opstanak na teritoriji KiM, u trenutku kada premijer privremenih prištinskih institucija čini sve da život naših sunarodnika učini nepodnošljivim. I teze o opasnostima od stvaranja "nove RS" i te kako gode Kurtiju, mada on svakim činom pokazuje da bi problem rešio tako što bi proterao Srbe iz opština koje bi činile ZSO.

Foto AP

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je juče da ZSO nikada neće biti nevladina organizacija, u čije okvire bi predstavnici pojedinih zapadnih predstavništava u Prištini želeli da je smeste.

- To je najkonkretniji okvir i garant za očuvanje kolektivnih i individualnih prava, ali i ispregovaranih izvršnih nadležnosti za Srbe na KiM u najvažnijim društvenim, ekonomskim, političkim, kulturnim, razvojnim, privrednim i bezbednosnim pitanjima.

Foto Tanjug

ZSO predstavlja jedini mehanizam opstanka i ostanka srpskog naroda na KiM i odbijanje Prištine da punih 10 godina ispuni obavezu iz dijaloga direktno je omogućilo Kurtiju da sprovodi teror, progon i eskalatorne poteze nad srpskim narodom.

Prema njegovim rečima, svi dogovori o Statutu ZSO i već utvrđenim nadležnostima srpskog naroda na KiM, po sporazumima iz 2013. i 2015. moraju da budu u skladu sa Ustavom Republike Srbije, Poveljom UN i Rezolucijom 1244 SB UN:

- I predsednik Srbije Aleksandar Vučić to je jasno i nedvosmisleno u lice više puta rekao međunarodnim zvaničnicima, uključujući poslednji sastanak u Briselu sa evropskim liderima. Za nas je Ustav Republike Srbije svetinja, a na KiM je i dalje na snazi Rezolucija 1244 SB UN i nikakve konferencije za medije, niti pozivanje na tzv. kosovski ustavni sud, koji nema nikakav kredibilitet van pojedinih kabineta ili stranih ambasada, ne mogu da je suspenduju ili ponište.

Ambasador Džefri Hovenijer i Aljbin Kurti, Foto Gazeta ekspres

Dijalog zakazan za 16. novembar

DIREKTOR Kancelarije za KiM Petar Petković prihvatio je poziv specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka i učestvovaće u novoj rundi dijaloga s Prištinom koja je zakazana za 16. novembar u Briselu, a tamo će otputovati sa svojim ekspertskim timom na najvišem nivou.

- Petković je odmah pozitivno odgovorio na poziv EU za novu rundu dijaloga, kao što smo to učinili i na prethodni predlog za dijalog 7. novembra koji je Besnik Bisljimi odbio - rekli su, za Tanjug, u Kancelariji za KiM.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!