SUTRA SAHRANA IZNENADA PREMINULOG FOLKLORCA: Darkov osmeh postao je sunce, sijaće zauvek na nebu (FOTO)

S.BABOVIĆ

06. 11. 2023. u 16:21

TRSTENIK je stao onog trenutka kada je iz Čačka stigla vest da je njihov voljeni koreograf i folklorac Darko Smiljković (1963-2023) iznenada preminuo posle nastupa.

СУТРА САХРАНА ИЗНЕНАДА ПРЕМИНУЛОГ ФОЛКЛОРЦА: Дарков осмех постао је сунце, сијаће заувек на небу (ФОТО)

Foto:S.Babović

Nije samo svoj rodni grad ostavio u suzama, svedoče za "Novosti" njegovi prijatelji i mladi folklorci, jer danas plaču i Balkan i svet. Vest o smrti Darka Smiljkovića zatekla je mnoge. Darkovi igrači danas su se okupili na komemoraciji u većnici Narodnog univerziteta, prvi put bez prepoznatljive narodne nošnje i prvi put, uplakani.

Darka više nema, a pored njega su znali samo za smeh.

- Imala sam čast da ga poznajem, da ga volim i poštujem kao rođenog oca, tako sam ga i zvala - kaže Brankica Marjanović, ponosna članica KUD-a "Prva petoletka", gde je Smiljković igrao ceo život. - Od kako smo saznali da Darka više nema, naš ceo svet je prestao da postoji. 

Predsednica KUD-a, Snežana Miloradović podseća da je Darko osvojio na desetine nagrada i priznanja na međunarodnim festivalima, smotrama širom SFRJ i Srbije.

-Izgubili smo velikog čoveka i velikog folklroca- kaže za "Novosti" Snežana.

Gubitak je nenadoknadiv i za Trsteničko pozorište.

- Vrlo je teško da ispratiš nekoga ko je ceo život bio nasmejan,a tako nasmejan, uvek je bio tu da igra sa nama, tuga je stvarno velika - svedoči za "Novosti" glumac Dušan Jović.

PUBLIKU OSVOJIO SA 10 GODINA

- NIKADA nije zakasnio na probu, nikada nije povisio ton - kaže za "Novosti" Žarko Marković, hroničar Vrnjačke Banje i istaknuti kulturni radnik, koji je sa Darkom bio prijatelj duže od 30 godina. - Sećam se da je počeo sa nekih 10-ak godina na festivalu amaterskih pevača, tu je već osvojio publiku. Bio je i najmlađi akcijaš ORA na pruzi Beograd-Bar, najmanje vodononja i najmlađi pionir, koji je podigao zastavu.

Osim što je bio čuven folklorac, muzičar, pevač, igrač, Darko je bio i mentor mnogim mališanima iz Trstenika, ali i Vrnjačke Banje. Sa svojim velikim prijateljem, Žarkom Markovićem je za poslednjih 10 godina napravio pravi asnabl od folkloraca Novog Sela.

Darko Smiljković biće sahranjen sutra u 13 sati na groblju u Grabovcu. Iza sebe je ostavio neutešne roditelje. Nije se ženio, ali je za sobom ostavio decu: na stotine mališana, koje je naučio kako se igra srpsko kolo i kako se korakom voli svoja zemlja.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)