"POSTOJE LJUDI KOJI SU OPASNI ZA OKOLINU" Grujičić: Potrebna institucija u kojoj bi maloletni počinioci bili smešteni

Tanjug

03. 11. 2023. u 15:34

MINISTARKA zdravlja Danica Grujičić izjavila je danas da je neophodno da postoji institucija u kojoj bi maloletni počinioci zločina bili smešteni.

ПОСТОЈЕ ЉУДИ КОЈИ СУ ОПАСНИ ЗА ОКОЛИНУ Грујичић: Потребна институција у којој би малолетни починиоци били смештени

Foto: D. Milovanović

Grujičićeva je za Tanjug rekla da je ovim povodom resorno ministarstvo uradilo sve ono što je obećalo i što je bilo u njegovoj nadležnosti.

- Republička stručna komisija za mentalno zdravlje je u saradnji sa zakonodavstvom napravila predlog promena Zakona o mentalnom zdravlju gde smo upravo predvideli te maloletnike koji pravno ne odgovaraju za svoje postupke, ali koji su učinili zločinačka dela - objasnila je Grujičićeva.

Ministarka je dodala da su to deca koja definitivno imaju mentalni poremećaj i koja treba da se leče. 

- Kao što znate, u psihijatrijskim bolestima, kao i u biološkim postoje izlečive i neizlečive bolesti. Mi imamo ljude koji su godinama u psihijatrijskim klinikama, jer nijedan lek ne može da im pomogne, a procenjeno je da su opasni i po sebe i po okolinu. O tome neće odlučivati ni ministar zdravlja, ni predsednik države, ni premijer, već struka. Kada su maloletnici u pitanju, dečiji neurolozi i psiholozi - navela je Grujičićeva.

Navodi da u Srbiju postoji troje maloletnika koji su počinili teška krivična dela.

- Jedan iz Novog Sada koji je napao majku i dete, drugi iz Niša, koji je sada u Lazi Lazarević, koji je ubio svog druga - rekla je Danica Grujičić, dodajući da je treći maloletnik koji je počinio zločin u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" i da je on u Institutu za psihijatriju za decu i omladinu.

Kako je dodala, da li će oni biti izlečeni ili ne, nije tema zakona.

Grujičićeva je naglasila i da joj nije jasno zašto izmena zakona koja je prošla javnu raspravu nije usvojena i da podržava i razume roditelje stradale dece zbog čega su nezadovoljni.

- Nikakvog razloga nije bilo da se ne usvoji zakon. A zašto se to desilo, moraćete da pitate više instance od mene - rekla je Grujičićeva.

Ministarka je ocenila i da je trebalo usvojiti i Zakon o kreditu Svetske banke pomoću koga bi moglo da se krene u nabavku magnetnih rezonanci, linearnih akceleratora i da počnu da se grade ambulante po selima. 

- Želimo da pokrijemo sve rejone, gledamo spisak sa popisa stanovništva - gde treba da bude pokretna ambulanta, gde ne. Ne možemo održavati zgrade tamo gde imamo 10 stanovnika - rekla je Grujičićeva i dodala da bi možda trebalo te objekte adaptirati i dati nekoj porodici koja nema gde da živi.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)