KOZMETIKA SA LILIJALOM JE SAMO ZA BACANJE: Upozorenje za kupce - obratite pažnju

V. Crnjanski Spasojević

01. 11. 2023. u 21:14

LILIJAL ili butilfenil metilpropional (BMHCA), zabranjen od marta prošle godine u zemljama EU i Velikoj Britaniji, gotovo svakodnevno se "potkrade" na rafovima prodavnica, u kozmetičkim proizvodima koji nisu sklonjeni, iako je rok za uklanjanje istekao krajem 2022. Tako je poslednjih dana Italiju potresla drama sa velikom akcijom uništavanja kozmetike raznih proizvođača zbog lilijala.

КОЗМЕТИКА СА ЛИЛИЈАЛОМ ЈЕ САМО ЗА БАЦАЊЕ: Упозорење за купце - обратите пажњу

FOTO: Arhiva novosti

Kako nam je potvrđeno u sertifikovanoj "SP laboratoriji" u Beogradu, ova supstanca je zabranjena i u Srbiji, a da li se neki zaostatak kupki, dezodoransa, osveživača vazduha ili pena za brijanje ipak zadržao u marketima, kontrolišu inspektori.

- Sastojak BMHCA odnosno 2-(4-terc-butilbenzil) propionaldehid, poznatiji kao lilial, zabranjen je Pravilnikom o kozmetičkim proizvodima od aprila 2022. Proizvodi koji ga sadrže više ne smeju da se nalaze na tržištu Srbije. Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja, u skladu sa propisom, te RAPEX informacijama (sistem brze razmene informacija o nebezbednim proizvodima u EU) postupa i sprovodi zakonom propisane mere u cilju povlačenja nebezbednih proizvoda sa našeg tržišta - potvrdila nam je Tatjana Stamatović, šef Odseka za studijsko-analitičke, normativne i informatičke poslove u oblasti inspekcijskog nadzora pri ovom Ministarstvu.

Lilial je sastojak koji daje mirisnu notu, ali su stručnjaci otkrili da ima svojstva koja ometaju endokrini sistem, odnosno prirodne hormonske funkcije i predstavlja rizik po plodnost i razvoj fetusa. Prema propisima EU klasifikovan je kao kancerogena, mutagena ili reprotoksična supstanca, koja može da ošteti reproduktivni sistem, da naškodi zdravlju fetusa i izazove preosetljivost kože. Zabrana BMHCA je na snazi u EU i Severnoj Irskoj od 1. marta 2022.

FOTO: Arhiva novosti

Prof. dr Danijela Đukić-Ćosić

Danijela Đukić-Ćosić, redovni profesor Katedre za toksikologiju Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, evropski je registrovani toksikolog i procenitelj bezbednosti kozmetičkih proizvoda. Za "Novosti" objašnjava da kozmetički proizvodi sadrže veliki broj supstanci od kojih mnoge poseduju toksikološka svojstva.

- Činjenica da je supstanca opasna ne znači da nužno izaziva štetni efekat pri upotrebi proizvoda koji je sadrže. Odnosno, mogućnost njihovog korišćenja u kozmetici određena je regulativom. Za bezbedno korišćenje takvih sirovina sprovodi se naučno zasnovana procedura toksikološke procene rizika i izvodi zaključak da li je sirovina bezbedna ili ne. Za supstance koje se klasifikuju kao karcinogene, mutagene i toksične nije dozvoljeno da se koriste u kozmetičkim proizvodima. Naučnici su došli do dovoljno pouzdanih rezultata da lilial ima štetne efekte po reprodukciju - objašnjava naša sagovornica.

SPORNI ARTIKLI

ITALIJANSKA finansijska policija zaplenila je više od 100 proizvoda, a na listi se, između ostalog, nalaze uniskes sprej i regenerator posle brijanja, maska za kosu, arganovo ulje i balzam od brusnice, gel za tuširanje i mask dezodorans, losion za telo, nevidljivi dezodorans u spreju, tonik za suvu i osetljivu kožu, maramice za skidanje šminke i gel za snažno oblikovanje kose, pena za kosu, muški šampon protiv peruti, aroma gel za tuširanje, krema za tuširanje od maslina, hidrantna krema... Sve to su artikli proizvođača koji su poznati i kod nas.

Činjenica da je do sada korišćen, kaže, ipak ne treba da nas plaši, jer ne predstavlja neposredni rizik po naše zdravlje.

- Brzo reagovanje verovatno je jedan od najvećih problema cele industrije kozmetičkih proizvoda. One moraju blagovremeno da izvrše promene i zabranjene supstance ne koriste više u svojim proizvodima. Regulativa Srbije usklađena je sa regulativom u EU - kaže Danijela Đukić-Ćosić.

Proizvodi koji se širom Evrope povlače sa tržišta na deklaracijama imaju naznačen sastojak - BMHCA. Ukoliko ga nema na etiketama, u pitanju je proizvod nove formule, pa se kozmetika može bezbedno koristiti, kažu stručnjaci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

PORAZ ZAPADA I NJIHOVIH UCENA: Usvojena sramna Rezolucija - u zbiru više glasova protiv i uzdržanih nego za