"NOVOSTI" SLUŽE JEDINO ISTINI: Dodelom priznanja najboljima i druženjem u Smederevu zaposleni naše kuće proslavili sedamdeseti rođendan

Jelena Ilić

15. 10. 2023. u 09:57

VUČELIĆ: Sa ponosom kažemo da smo medij srpskog sveta i to nam služi na čast. Očuvana vizija "narodnih novina"

НОВОСТИ СЛУЖЕ ЈЕДИНО ИСТИНИ: Доделом признања најбољима и дружењем у Смедереву запослени наше куће прославили седамдесети рођендан

Foto N. Skenderija

Kao najtiražniji, najčitaniji i najuticajniji dnevni list u Srbiji, "Večernje novosti" stupaju u osmu deceniju sa istom vizijom - da predano, istinito i posvećeno, na temeljima uticajne novinarske škole, budu na usluzi čitaocima. Pobedili smo izazove tokom novinarske istorije, nastojali da očuvamo vrednosti za koje su se izborile generacije novinara i urednika, a isti zadatak prihvatamo spremno i u vremenu koje je pred nama.

Mi smo danas poslednja odbrana novinarstva. Nažalost, novinarstvo su postali medijski klikovi, lajkovi, lažne vesti, alternativna stvarnost. Mi smo začetnici istine i mi se držimo načela da novinari treba da služe istini. "Novosti", zaista, služe istini i to radimo profesionalno, kazao je čestitajući jubilej, 70 godina postojanja, glavni i odgovorni urednik Milorad Vučelić, obraćajući se zaposlenima na svečanosti koju je organizovao vlasnik Kompanije "Novosti" Boban Rajić.

SVEČANO Vlasnik Boban Rajić (drugi sleva) i rukovodstvo "Novosti", Foto D. Milovanović

Vučelić se zahvalio svima na predanom radu i očuvanju vizije "narodnih novina", a posebno dopisnicima sa ratnih područja, i svuda gde je poslednjih godina srpski narod diskriminisan, na Kosovu, u Crnoj Gori i Republici Srpskoj i svuda gde se "Novosti" čitaju.

- "Novosti" su jedini dnevni list koji izlazi svuda tamo gde ima Srba. Mi sa ponosom kažemo da su medij srpskog sveta, bez ikakvih zavojevačkih pretenzija. Mi smo glasilo srpskog sveta, i to nam služi na čast - kazao je glavni i odgovorni urednik.

Foto D. Milovanović

U susret vremenima koja su pred svima nama, Vučelić je istakao nastojanja da budemo još bolji:

- Iskušenja su pred nama. Svaki dan za novinarstvo je iskušenje, bilo da se radi o našim istorijskim problemima, bilo da se radi o svetskim problemima. Nadam se da ćemo biti sposobni i profesionalni da na ta vremena odgovorimo i da našim čitaocima omogućimo da zajedno sa nama razmišljaju i promišljaju, jer novinarstvo tome služi. To je smisao novinarstva i mi smo novinarska škola u Srbiji koja upravo to propoveda.

Foto D. Milovanović

Kao i svake godine, i ovaj rođendan "Novosti" bio je prilika da najbolji dobiju priznanja, a zlatnike i plakete svečano su im uručili direktorka Društva "Novosti" Olivera Anđelković i glavni i odgovorni urednik.

Miljana Kralj, Foto I. Marinković

Najvažnija nagrada koja nosi ime prvog urednika "Novosti" Slobodana Glumca, ove godine pripala je Miljani Kralj, novinaru Kulturne rubrike. U obrazloženju žirija za dodelu nagrade za životno delo između ostalog stoji da je Miljana Kralj jedan od retkih novinara koji sa podjednakom upućenošću prati svaku oblast.

Foto D. Milovanović

- Pokazala je i da ume i može sve - od buvljaka, vidovnjaka pa do porodice Karađođević - tekstovi su nosili njen osoben stil i potpis. Kod nas je stigla 1990. godine i već od prvog teksta pokazala vrsni talenat, vrsno pero, istančan ukus i osećaj za meru. Čovek je od svake vrste poverenja, pouzdan saradnik, izuzetan prijatelj, i zato njoj pripada ova nagrada - navedeno je u obrazloženju žirija.

Godišnje nagrade Kompanije "Novosti" za jednogodišnji novinarski rad dobili su Ljiljana Begenišić Gatarić, novinar u rubrici Društvo, Snežana Rovčanin Tomković iz Političke rubrike, Aleksandar Ilić, dopisnik Sportske rubrike iz Niša na portalu "Novosti".

Nagradu za najbolju fotografiju dobio je Dragan Milovanović, šef foto-reportera, dok je Milan Đorđević, direktor Radio "Novosti" dobio nagradu za izuzetan radni doprinos. Najbolji honorarni saradnik u prošloj godini je Dušan Cakić, novinar portala.

Foto D. Milovanović

U ime svih dobitnika zahvalila se Miljana Kralj:

- Na zanatskim temeljima koje su Slobodan Glumac i prva redakcija "Novosti" postavili 16. oktobra pre 70 godina, kuća još stabilno stoji. Iz tog dobrog semena nikle su moćne novine koje su stvarale istoriju srpske štampe. Zato bih, čestitajući svima jubilej, podsetila na ono čime možemo da se podičimo više nego mnogi drugi, a to je zajedništvo, timski rad, osećaj pripadnosti, pa čak i oni koji su otišli ne pitaju "kako je kod vas", već "kako je kod nas". A kod nas je uvek i iznad svega i svih ona crvena pločica na kojoj piše "Večernje novosti".

Na proslavi jubileranog rođendana uručena su priznanja zaposlenima za 10, 20 i 30 godina neprekidnog rada u našoj kući.

Foto D. Milovanović

Raskoš restorana "Belvedere"

PROSLAVA rođendana "Novosti" održana je u raskošnom ambijentu restorana "Belvedere" na Jugovu u Smederevu, jednom od najlepših u ovom delu Srbije, čiji su domaćini, Boban Rajić, članovi njegove porodice i direktorka "Novosti" Olivera Anđelković, učinili sve da na najbolji način dočekaju i ugoste zaposlene u Kompaniji.

Za ekskluzivnu večeru pobrinulo se osoblje restorana "Belvedere" kojim rukovodi jedan od majstora kuhinje u Srbiji, profesor kulinarstva Žarko Jovanović (na slici u sredini).

Vrhunac slavlja bila je rođendanska torta, a svećice u obliku broju 70, simbolično su oduvali direktorka Anđelković i glavni urednik Vučelić.

Foto D. Milovanović

Večeras svečana akademija

U ČAST jubileja, 70 godina "Večernjih novosti" večeras će u 19 sati u Jugoslovenskoj kinoteci biti održana svečana akademija, kojoj će prisustvovati mnogobrojni uglednici iz političkog, kulturnog i javnog života.

Biće prikazan film o "Novostima" reditelja Miloša Škundrića i promovisana jubilarna marka koju je "Pošta Srbije" objavila povodom našeg jubileja. Prisutnima će se obratiti Milorad Vučelić, glavni i odgovorni urednik "Novosti", a u umetničkom delu programa nastupiće akademski hor "Obilić" i maestro Petar Marić i gudački kvartet Allegreto.

Direktan prenos akademije možete pratiti na kanalu Vesti TV Pink i na portalu "Novosti".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije