ZA SPOMENICU PRIJAVLJENO 52.480 BORACA I NESTALIH: U Medveđi će danas prvi put grupno biti uručena priznanja zaslužnima za odbranu države

V. Crnjanski Spasojević

06. 10. 2023. u 07:00

VEĆI broj boračkih spomenica, prvi put grupno, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković uručiće danas u Medveđi. Kako je za "Novosti" potvrđeno u ovom Ministarstvu, svi nosioci spomenice potiču sa teritorije opštine Medveđa, a dve će biti dodeljene posthumno.

ЗА СПОМЕНИЦУ ПРИЈАВЉЕНО 52.480 БОРАЦА И НЕСТАЛИХ: У Медвеђи ће данас први пут групно бити уручена признања заслужнима за одбрану државе

G.Šljivić

Biće ovo drugi put da se svečano dodeljuju boračke spomenice. Prvi put su uručene uoči Vidovdana, 27. juna ove godine, u Kraljevu, na svečanoj ceremoniji. Primila ih je Nada Milić, majka stradalih blizanaca Srđana i Bobana, koji su poginuli 1999. godine na Kosovu i Metohiji. Njen treći, najstariji sin, Goran preminuo je od tuge za braćom 2000.

Događaj u Kraljevu bio je, potvrđuju u Ministarstvu, samo početak dodele boračkih spomenica u celoj Srbiji, a one se trenutno izrađuju u Zavodu za izradu novčanica.

G.Šljivić

Nada Milić prima prve spomenice za poginule sinove

- Do sada imamo prijavljeno više od 52.480 onih koji će dobiti spomenicu. Među njima su borci prve, druge i treće kategorije, invalidi, pali borci i nestali - kažu u Ministarstvu.

Uslov da neko dobije boračku spomenicu jeste da podnese zahtev i dobije status borca. Zato ovaj broj nije konačan.

U Ministarstvu objašnjavaju da je na početku mandata ministra Selakovića bilo oko 25.000 registrovanih boraca, dok ih sada ima 37.790.

SA LEGITIMACIJOM I POPUSTI

USKORO će svi građani Srbije koji poseduju boračku legitimaciju moći da ostvare beneficije, odnosno da koriste tu legitimaciju kao karticu za pogodnosti. Kako je najavio ministar Nikola Selaković, svaki registrovani borac, ratni vojni invalid ili član porodice palog borca koji izvadi boračku legitimaciju, imaće pogodnosti i popuste u nekim prodavnicama i kompanijama - na robu široke potrošnje, hranu, kozmetiku, obuću, odeću, opremu za poljoprivredno domaćinstvo, tehničke uređaje...

- Ministarstvo kontinuirano radi na pozivu i motivaciji da se ljudi koji ostvaruju pravo na status borca prijave i dobiju taj status i boračke legitimacije - kažu u ovom resoru.

Boračka spomenica je, inače, od ove godine uvedeno nacionalno priznanje, koje se dodeljuje onima koji su stekli status borca, ratnog vojnog invalida i palog borca posthumno, za učešće u ratovima od 1990. do 1999. ili oružanim akcijama. Ustanovljena je posle više od 70 godina od poslednje uspešno dodeljivane Partizanske spomenice 1941. godine, podsećaju u Ministarstvu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)