"DA USTAŠAMA NE DAM BEDENIK I DA VI OSTANETE ŽIVI" Navršava se 32 godine od herojskih pogibija majora Tepića i vojnika Stojadina Mirkovića

Novosti online

29. 09. 2023. u 07:44

U KOMLENCU u Kozarskoj Dubici, rodnom mestu narodnog heroja majora Milana Tepića, danas će biti obeležene 32 godine od njegove pogibije u Bjelovaru, kada je tokom borbi sa hrvatskim paravojnim jedinicama digao u vazduh kasarnu JNA, ne želeći da neprijatelju preda skladište sa oružjem.

ДА УСТАШАМА НЕ ДАМ БЕДЕНИК И ДА ВИ ОСТАНЕТЕ ЖИВИ Навршава се 32 године од херојских погибија мајора Тепића и војника Стојадина Мирковића

Foto SRNA

Zbog herojskog čina Milan Tepić je postuhmno odlikovan Ordenom narodnog heroja Jugoslavije i proglašen za narodnog heroja.

Njegovo ime danas nose ulice u gradovima širom Srbije i Republike Srpske, a u njegovu čast Vojska Republike Srpske ustanovila je poseban Orden za zasluge u ratu "Milan Tepić".

Sa majorom Tepićem poginuo je i vojnik Stojadin Mirković. Hrabri vojnik iz sela Gornje Leskovice, na obroncima Povlena, kod Valjeva, nastradao je kada je njegov oklopni transporter pogodila neprijateljska "zolja". Vojnik Mirković je 1999. godine odlikovan Ordenom za zasluge u oblasti odbrane i bezbednosti prvog stepena, dok ga je 2014. godine Sveti arhijerejski sinod SPC odlikovao ordenom Svetog Save trećeg stepena "za vrlinski život, požrtvovanost i posvedočenu ljubav prema Bogu i bližnjem svom".

Bista - Stojadin Mirković Foto B. Puzović

Major JNA se toga dana obratio svojim vojnicima sledećim rečima:

„Vojsko slušaj me dobro! 

Ne znam koliko ćemo moći još ovako da izdržimo, ustaše će tek žestoko navaliti i nastojati da nas zaskoče. Zato su pažljivi sa vatrom i izbjegavaju da udaraju po skladištu, jer ovo što mi imamo ovđe za njih je više nego dragocjeno. Isključivo je moja briga da oni to ne dobiju u ruke, jer možete zamisliti, kakva bi to tragedija bila za naš narod. Ovo je moja davna odluka i molim da se ne komentariše. Kad dođe trenutak da se više ne može izdržati i kad dođe muka do oka, tražiću da se udaljite na pristojnu udaljenost od glavnog objekta. Dakle, ne zamjerite mi ako sam neđe prema nekom od vas pogriješio, ali hoću dvije stvari da uradim uz vašu pomoć: Da ustašama ne dam Bedenik i da vi ostanete živi. 

Neka neko od vas sačuva ovaj moj ratni dnevnik. 

Voljno i zbogom junaci moji!”

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (12)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024