"RADIMO ZA DOBROBIT PORODICE": Ministarka Kisić na Demografskom samitu u Budimpešti

Novosti onlajn

14. 09. 2023. u 20:18

MINISTARKA za brigu o porodici i demografiju prof. dr Darija Kisić učestvuje na 5. Demografskom samitu u Budimpešti, koji je zvanično otvorio predsednik Vlade Republike Mađarske Viktor Orban.

РАДИМО ЗА ДОБРОБИТ ПОРОДИЦЕ: Министарка Кисић на Демографском самиту у Будимпешти

Foto: Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju

- Demografske promene su najvažnije promene sa kojima se ceo svet susreće. Predviđana su da upravo demografske promene mogu najviše da utiču na budućnost svih nacija, bilo da se radi o smanjenju broja stanovnika, o smanjenju stope rađanja, starenju počulacije ili  o povećanoj stopi rađanja, prenaseljenosti i različitim socio-ekonomskim efektima koji su značajni problemi, pogotovo u zemljama Azije i Afrike - navela je Kisić.

Samit u Budimpešti je od velikog značaja, kako bi zemlje iznele svoja iskustva i mere koje primenjuju kada su u pitanju demografska kretanja, istakla je Kisić i dodala da je Republika Srbija ponosna na rezultate pronatalitetnih mera koje se primenjuju.

- Te mere su počele da daju rezultate, jer smo i mi uspeli da zaustavimo silazeći trend stope rađanja. Još uvek je prirodni priraštaj negativan, ali stopa rađanja je počela da ide uzlaznim trendom, stopa mortaliteta se smanjila, tako da se nadamo povoljnijim demografskim rezultatima i u našoj zemlji - naglasila je Kisić.

Samit u Budimpešti se održava pod motom „Porodica je ključ bezbednosti“, a ministarka Kisić ističe da su porodica i deca osnova svih aktivnosti Vlade Republike Srbije i predsednika Aleksandra Vučića.

- I ovde su praktično svi govornici istakli koliko je porodica bitna, koliko sve što radimo i gradimo, radimo za dobrobit porodica. To je i naš moto. Sve što radimo, radimo za našu decu, jer su oni naša budućnost. Želimo da im ostavimo još bolju, uspešniju i napredniju Srbiju - poručila je Kisić.

Prof. dr Kisić je u Budimpešti posetila Srpsku gimnaziju „Nikola Tesla“, gde je razgovarala sa nastavnicima i đacima ove škole, kojima je zahvalila što čuvaju naš jezik, kulturu, običaje i tradiciju.

Ministarka Kisić će drugog dana Demografskog samita učestvovati na ministarskoj panel diskusiji o demografskim kretanjima i izazovima, a razgovaraće i sa ministarkom Republike Turske za porodicu i socijalna pitanja Mahinur Ozdemir Goktaš.

BONUS VIDEO: FORUM O1 NA TEMU - NAŠA ODRŽIVA ZAJEDNICA Kiril Tjurdenjev, generalni direktor Kompanije NIS

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)