VAŽNI SAVETI ZA VOZAČE: Šta da radite ako se nađete u kontrasmeru na auto-putu

Novosti onlajn

05. 09. 2023. u 09:19

NAKON tragedije na auto-putu "Miloš Veliki", stručnjaci iz Saobraćajne policije izneli su nekoliko rešenja kojima bi se sprečila vožnja u kontrasmeru.

ВАЖНИ САВЕТИ ЗА ВОЗАЧЕ: Шта да радите ако се нађете у контрасмеру на ауто-путу

Foto:mup.gov.rs

Nesreća u kojoj je Dejan J. (51) poginuo dogodila se pre dva dana na auto-putu "Miloš Veliki" kod petlje Jakovo, u smeru ka Beogradu, kada se krećući se u suprotnom smeru zakucao u "hjundai" i odmah potom zapalio. Tom prilikom povređeni su njegov suvozač i žena koja je vozila drugi automobil.

Nije poznato da li je u pitanju izazov sa Tik-toka ili svojevrsni "srpski rulet" ili je jednostavno vozač greškom ušao u suprotni smer.

Izvor ističe da svakako ne treba učiniti ono što je, s namerom ili neznanjem, učinio poginuli vozač "punta", da uđe i nastavi vožnju najbržom trakom.

"Vozač koji se nađe u suprotnom smeru odmah treba da uključi sva četiri žmigavca i da pokuša da na najbezbedniji način pređe u zaustavnu traku. Međutim, sem njegovog postupanja, veoma je bitno da i vozači koji nailaze ka njemu takođe uključe sva četiri žmigavaca i tako upozore one koji se kreću iza njih da se na putu dešava nešto neuobičajeno i da započnu kočenje. Kada na toj deonici svi uspore, moguće je da vozač koji je vozio u suprotnom smeru i sad je u zaustavnoj traci, napravi polukružno okretanje i nađe se u pravom smeru",  kaže Damir Okanović.

Stručnjaci imaju dva predloga koja bi doprinela da se vožnja u suprotnom smeru na auto-putu ne završi svaki put nesrećom i to najčešće onom sa tragičnim ishodom.

"Na sva mesta gde se račva petlja i gde je moguće završiti u suprotnom smeru, potrebno je staviti velike znakove sa natpisom "STOP - Pogrešan smer", kakvi postoje na auto-putevima u regionu. Sledeće je što hitnije uspostavljanje sistema detekcije vozila koja se kreću u pogrešnom smeru, uz pomoć kojeg će se onda vozačima na LED portalima ispisivati da ne koriste određenu traku, jer se u njoj nalazi neko ko im ide u susret. Isto obaveštenje može se emitovati preko radio-signala za vozila koja poseduju TA sistem, a većina ih danas ima", kažu sagovornici iz Saobraćajne policije.

Tragedija i pre otvaranja "Miloša Velikog"

Zbog signalizacije, "Miloš Veliki" je žrtve odneo i pre nego što je otvoren. Naime, 2017. su na delu tada neotvorenog auto-puta između Lajkovca i Uba poginule dve osobe iz "mercedesa" nemačkih registarskih tablica koji se zakucao u betonsku barijeru na kraju do tada izgrađene deonice. Preživeli vozač krećući se iz Lajkovca za Beograd pratio je putokaz, koji ga je naveo na neotvorenu deonicu auto-puta, nemajući pojma da on još uvek nije u funkciji.

(Blic) 

BONUS VIDEO: GUŽVA NA BATROVCIMA: Na izlazu iz Srbije nepregledna kolona teretnih vozila

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu