MINISTARKA BEGOVIĆ SA TIMOM UČENIKA KOJI UČESTVUJU NA FIRST GLOBAL CHALLENGE 2023: Srbija se priprema za olimpijadu u robotici (FOTO)

Novosti Onlajn

04. 09. 2023. u 11:35

MINISTARKA nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović, zajedno sa državnim sekretarom Vukašinom Grozdićem, pomoćnikom Vladimirom Radovanovićem i posebnim savetnikom Jovanom Milićem u zgradi Vlade Republike Srbije, upoznala je tim mladih talenata koji će predstavljati Srbiju na Međunarodnoj olimpijadi u robotici, FIRST Global Challenge 2023.

МИНИСТАРКА БЕГОВИЋ СА ТИМОМ УЧЕНИКА КОЈИ УЧЕСТВУЈУ НА FIRST GLOBAL CHALLENGE 2023: Србија се припрема за олимпијаду у роботици (ФОТО)

Foto: Tanjug

Ovo prestižno takmičenje će se održati u Singapuru od 7. do 10. oktobra ove godine, a tim iz Srbije takmičiće se sa vršnjacima iz 180 zemalja.

Ministarka dr Begović je tokom susreta razgovarala sa mladim takmičarima, uputivši im reči ohrabrenja i podrške, istakavši da su oni ponos naše zemlje.

Foto: Tanjug

Tim lider tima Srbije na FIRST Global Challenge 2023 je Aleksandra Nedeljković, a tehnički mentor Vuk Vujović, dok sam tim čine učenici Gimnazije "Kreativno pero" Marko Jovanović, Luka Žigić i Bogdan Stamenović, studentkinja Arhitektonskog fakulteta Una Žarković, učenik odeljenja sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku XII beogradske gimnazije Aleksandar Krizmanić, zatim Stefan Milenković i Relja Kukić, učenici Matematičke gimnazije, kao i Dušan Mladenović, učenik Elektrotehničke škole Nikola Tesla.

Foto: Tanjug

Tim iz Srbije ostvario je značajne uspehe na prethodnim takmičenjima, plasirajući se u top 10 najboljih timova širom sveta, istakla je dr Neda Pavlović, ispred vaspitno-obrazovnog sistema "Kreativno pero", koje je stožer okupljanja mladih talenata za ovo prestižno takmičenje.

Ovogodišnja tema takmičenja "Hydrogen Horizons" usmerena je ka pronalaženju inovativnih rešenja za korišćenje vodonika u proizvodnji energije, doprinoseći održivom razvoju planete. Učesnici se takmiče u projektovanju i izradi robota sposobnog da proizvodi vodonik i pretvara ga u energiju za napredna inovativna rešenja u oblasti obnovljive energije.

Foto: Tanjug

Ministarka Begović je istakla važnost podrške mladima u oblasti nauke i tehnologije.

- Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija podržava talente i mlade istraživače u Srbiji, jer su oni ključ za budućnost nauke i tehnologije u našoj zemlji - zaključila je ministarka.

BONUS VIDEO: SVETSKA KONFERENCIJA ROBOTIKE - Vrtoglavi napredak mašina

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)