REVOLUCIJA POJELA BOSFOR I DARDANELE: Istoričar Srđan Graovac o „ukradenoj pobedi“ Rusije u Velikom ratu

J. S.

24. 08. 2023. u 20:30

RUSKO učešće u Prvom svetskom ratu ostalo je u senci revolucije iz 1917. godine. Ruska imperija je tada uništena, dinastija Romanov je zbačena, a na zgarištu moćne Rusije stvoren je Sovjetski savez koji je u to vreme bio daleko od moći kakvu je imala velika ruska imperija.Rusija je 1918. godine potpisala Brestlitovski mir i time joj je ukradena pobeda koja joj je bila nadohvat ruke, zahvaljujući unutrašnjim političkim previranjima.

РЕВОЛУЦИЈА ПОЈЕЛА БОСФОР И ДАРДАНЕЛЕ: Историчар Срђан Граовац о „украденој победи“ Русије у Великом рату

KCNS

Revolucija koja je usledila kao direktna posledica obezvredila je milionske žrtve i sve očekivane dobitke koje je Rusija računala da može ostvariti posle rata, a kruna tih dobitaka trebali su biti Bosfor i Dardaneli – vekovna težnja Rusije koja datira još od 18. veka.

Po prvi put od strane velikih sila Rusiji su bili garantovani moreuzi Bosfor i Dardaneli. Međutim, usled spleta okolnosti i činjenice da su ruske političke elite situaciju u kojoj se zemlja nalazila iskoristile za stavljanje Rusije pod svoju kontrolu, Rusija nije uspela da ostvari svoj vekovni san.

Predavanje istoričara msr Srđana Graovca „Rusija u Velikom ratu – ukradena pobeda“ može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)