OVA SRPSKA VLADARKA JE UBIJENA I BAČENA SA BALKONA: Zavesa u kojoj je bilo njeno telo od sutra u Aleksandrovcu (FOTO)

S.BABOVIĆ

07. 08. 2023. u 15:18

ZAVESA u koju su bila umotana tela kraljevskog para Obrenović, ubijenih u Majskom prevratu 1903, biće od sutra izložene u Domu kulture u Aleksandrovcu.

ОВА СРПСКА ВЛАДАРКА ЈЕ УБИЈЕНА И БАЧЕНА СА БАЛКОНА: Завеса у којој је било њено тело од сутра у Александровцу (ФОТО)

Deo izložbe u Trsteniku, Foto Muzej rudničko-takovskog kraja

Ovo je samo jedan od eksponata sjajne izložbe sa dragocenim predmetima iz života i tragičnog kraja verovatno najomraženije vladarke Srbije, Drage Lunjevac – Mašin.

Deo zavese se izlaže u Župi u okviru izuzetne postavke Muzeja rudničko-takovskog kraja u Gornjem Milanovcu, "Naša sugrađanka, kraljica Draga: između slave i anateme".

- Pred posetiocima su još fotografije, originalne knjige, publikacije, kao i deo replike autentičnog nakita kraljice Drage, koju je glumica Ljiljana Blagojević nosila u legendarnoj televizijskoj seriji "Kraj dinastije Obrenović" - kaže Aleksandar Marušić, koautor izložbe. - Mi smo, kroz klasičan istoriografsko-muzeološki pristup, pokušali da prikažemo sve činjenice iz kraljičinog života.

Istraživači, autori izložbe Ana Ranković i Aleksandar Marušić, pokušali su da što realnije predstave najkontroverzniju kraljicu Srbije u njenoj istoriji, verujući da je potonja politička elita, u želji da napravi otklon u odnosu na Obrenoviće, zamaskirala i dobre stvare za koje je bila zaslužna Draga Mašin. To uključuje i njen humanitarni rad, pokroviteljstvo književnika.

O poslednjim danima vladarke, koja je u istoriji upamćena i kao nerotkinja, odgovorna za kraj dinastije Obrenović, posebno svedoči više eksponata. Zna se da su tela kralja i kraljice preneta sa travnjaka ispred dvora, gde su bačena sa balkona, do Starog groblja. Opelo je očitano gotovo krišom kod stare Crkve Svetog Marka. Sahranjeni su bez ceremonija i oglašavanja zvona.

Katalog izložbe, koja je gostovala u više gradova, kao i u ranije u Trsteniku, donosi i vredne istorijske priloge dr Ane Stolić i Dejana Vukelića. Postavka će biti u Domu kulture „Buca Mirković“ do kraja meseca.

BONUS VIDEO - OTKRIVEN RIMSKI TITANIK U VIMINACIJUMU: Arheolozi kažu da je plovilo bilo duže od 20 metara

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)