ŠAPIĆ PONOVO INICIRA IDEJU O TRAŽENJU GROBA ĐENERALA MIHAILOVIĆ: "Čiča" neće podeliti Srbiju

Lj. Begenišić

19. 07. 2023. u 14:04

RUSI se nisu smirili dok nisu pronašli ostatke Romanovih, a nove generacije Srba nemaju to pravo dok ne nađu makar česticu tela generala Mihailovića.

ШАПИЋ ПОНОВО ИНИЦИРА ИДЕЈУ О ТРАЖЕЊУ ГРОБА ЂЕНЕРАЛА МИХАИЛОВИЋ: Чича неће поделити Србију

SUđenje čiča Draži

Ove reči pesnika Matije Bećkovića možda su ponajbolji komentar na poziv gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića da se pronađe i označi grobno mesto generala Dragoljuba Mihailovića.

- Još 2004. godine donet je zakon o izjednačavanju Ravnogorskog sa Narodnooslobodilačkim pokretom. Od tada je prošlo 19 godina. Vreme je da se konačno otkrije i obeleži mesto gde počiva general Dragoljub Draža Mihailović. To je dug našim precima, a obaveza budućim pokolenjima - napisao je Šapić na Tviteru.

Gradonačelnik Beograda je izneo i utisak da "Čiča neće podeliti Srbiju, nego treba da je ujedini.

Dan pre ove Šapićeve izjave u Bogorodičinoj crkvi Ružici na Kalemegdanu služen je parastos povodom 77 godina od smrti generala Draže Mihailovića. Njega su 17. jula 1946. godine ubile komunističke vlasti nakon montiranog procesa, a grob nikada nije pronađen. Na to je podsetio i njegov unuk Vojislav Mihailović.

- Nije slučajno moj deda ostao bez groba, jer su nove vlasti znale da bi njegov grob kad-tad postao sveto mesto za milione Srba - rekao je Mihailović.

I Šapića zvali Čiča

Aleksandar Šapić je pre nekoliko godina rekao da je dok je bio mali nosio nadimak Čiča, kako su zvali i Dražu Mihailovića.

- Sreo sam ove nedelje drugare iz osnovne škole. Kad su me nazvali "Čiča", prvo sam se zbunio, a onda shvatio da mi je to bio nadimak u osnovnoj, na koji sam skroz zaboravio - napisao je Šapić tada na društvenim mrežama.

Da je pronalaženje grobnog mesta generala Mihailovića civilizacijsko pitanje, smatra istoričar Srđan Cvetković koji je učestvovao i u radu komisije za pronalaženje grobnog mesta srpskog generala.

- Vrlo je teško naći grob ako nemate precizne mape ili svedoke, mnogo lakše je Draži podići spomenik ili dati ulicu, jer on u Beogradu nema ni jedno, ni drugo, a Šapić kao gradonačelnik može da doprinese da se to promeni - kaže Cvetković za naš list.

Inače, pronalaženjem groba Draže Mihailovića bavila se i Komisija koja je formirana 2008, ali rezultata nije bilo. Komisija je radila nekoliko godina, nakon čega se ugasila i već više od decenije tim pitanjem niko se ne bavi.

Srđan Cvetković podseća da je Dražin grob tražen na Adi Ciganliji i to na osnovu pretpostavki da bi tamo mogao biti. Ističe da je teško tražiti nečiji grob samo na osnovu sumanji da je pokopan na Adi, u Lisičjem potoku, kod dvora na Dedinju... što su sve lokacije za koje se tvrdilo da se na njima nalazi grob srpskog generala.

Cvetković naglašava i da nikada nije pronađen dokument koji je sačinjen prilikom streljanja, a sadrži dragocene informacije. Kaže da je taj zapisnik bio u posedu različitih ljudi: generala, visokih policijskih funkcionera, političara... ali da mu se izgubio svaki trag.

- To ne znači da jednog dana neće iskrsnuti u nekoj vikendici ili nekom sefu - kaže Cvetković.

On podseća i da je egzekucija Draže Mihailovića bila jedina tajna egzekucija u Srbiji, jer su se nove vlasti plašile da bi to mesto postalo neka vrsta svetilišta.

Inače, Viši sud u Beogradu rehabilitovao je Mihailovića 2015. godine i vratio mu građanska prava koja su mu bila oduzeta u političkom procesu 1946. godine. Sud je utvrdio da je suđenje bilo "političko i ideološko" i da su načinjene ozbiljne pravne greške. Odluka o rehabilitaciji je konačna i na nju ne postoji pravo žalbe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)