AMERIKANAC PRELAZI 21.000 KILOMETARA DA POMOGNE DECI OBOLELOJ OD RAKA: DŽim Kalahan sutra u Srbiji, pruža pomoć roditeljskoj kući

V.C.S.

17. 07. 2023. u 12:22

DžIM Klarahan, Amerikanac koji će motorom obići više od 37 evropskih zemalja u humanitarnom pohodu u toku koga se bori ne samo za svog unuka Dreja, već za svu decu obolelu od raka, sutra će biti i gost u Beogradu i obići će NUROR, u nameri da pomogne roditeljskoj kući.

АМЕРИКАНАЦ ПРЕЛАЗИ 21.000 КИЛОМЕТАРА ДА ПОМОГНЕ ДЕЦИ ОБОЛЕЛОЈ ОД РАКА: Џим Калахан сутра у Србији, пружа помоћ родитељској кући

Privatna arhiva

Mali Drej ima pet godina, a poslednje četiri herojski se bori za život. Kada mu je, 2019. godine, dijagnostikovan tumor na mozgu, morao je da prođe ciklus agresivnih hemoterapija koji je trajao 60 nedelja. I pored početnog uspeha u lečenju, kancer se prošle godine vratio.

Uvidevši na primeru svog unuka značaj ranog, pravovremenog otkrivanja raka za uspešan ishod lečenja, Džim Klarahan je 2020. pokrenuo fondaciju sa ciljem podizanja svesti o neophodnosti brze i efikasne dijagnostike dečjih moždanih tumora.

Te godine je na motoru obišao istočni deo SAD, posle čega je odlučio da misiju nastavi preko Atlantika. Od maja ove godine, on je na velikom putovanju kroz Evropu, tokom kojeg će preći 21.000 km, 37 zemalja i više 20 dečjih bolnica, ustanova ili udruženja koje se bave lečenjem dece obolele od kancera. Na toj mapi nalazi se i Srbija. On i kompanija RSM pomoći će donacijom za projekat trajnog rešenja za roditeljsku kuću u Beogradu i uputiti apel da se akciji pridruže svi koji mogu da pomognu.

U Srbiji, inače, svake godine od raka oboli od 300 do 350 dece, što čini oko dva odsto ukupnog broja obolelih. To znači da skoro svakog dana oboli jedno dete, a skoro svake nedelje jedno premine. Naša zemlja još nema pedijatrijski kancer registar, pa su jedini zvanični podaci oni koje u godišnjim izveštajima objavljuje Institut za javno zdravlje "Batut".

FOTO: Arhiva novosti

TSvakog dana jedno dete oboli od kancera u Srbiji


Među najzahtevnijim za lečenje kod dece su tumori centralnog nervnog sistema (mozga i kičmene moždine) i zato je neophodno rano ih dijagnostikovati i lečiti, kažu u Nacionalnom udruženju roditelja dece obolele od raka (NURDOR).

Oni navode da se deca obolela od malignih bolesti suočavaju sa teškim, bolnim, dugotrajnim i neizvesnim lečenjem, da su roditelji prepušteni sami sebi u teškim trenucima, a medicinski radnici svakodnevno izloženi stresnim situacijama. Da bi olakšao proces lečenja, NURDOR je pokrenuo projekat roditeljske kuće - objekti za smeštaj dece i njihovih porodica tokom bolničkog lečenja. Savremeni standardi pedijatrijske onkologije nalažu da deca tokom lečenja što manje borave u bolničkoj atmosferi i da njihov način života bude što sličniji onom u periodu pre bolesti, kao i da njihovi roditelji sve vreme budu uz njih.

Mada još nesvestan toga, Drej preko svog dede i zajednice koju čine hiljade ljudi i organizacija okupljenih oko kampanje Ride4Dray, pomaže svoj deci koja su obolela od raka, uključujući i decu Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)