BLIZANCIMA MILIĆ PRVE BORAČKE SPOMENICE: Država Srbija se zahvaljuje palim borcima, svojim herojima, učesnicima ratova 1991-1999.

V. Crnjanski Spasojević

27. 06. 2023. u 07:15

PRVE boračke spomenice za pale borce, posle 80 godina, biće posthumno dodeljene danas blizancima Srđanu i Bobanu Miliću (26), iz Kraljeva.

БЛИЗАНЦИМА МИЛИЋ ПРВЕ БОРАЧКЕ СПОМЕНИЦЕ: Држава Србија се захваљује палим борцима, својим херојима, учесницима ратова 1991-1999.

Ministarstvo za rad,zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Braća su živote izgubila tokom NATO agresije, u aprilu 1999. godine, na Kosovu i Metohiji, a odlikovanja će njihovoj majci Nadi, na svečanoj akademiji u Kraljevu, uručiti ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, zajedno sa potpredsednikom Vlade i ministrom odbrane Milošem Vučevićem.

Blizanci Milići, inače oficiri VJ, koji su u to vreme živeli u Prištini, poginuli su u razmaku od deset dana, dok je njihov treći brat Goran preminuo iduće godine, od tuge za njima.

Prvi je stradao Srđan, kada je sa vozačem i još trojicom vojnika krenuo vozilom na zadatak. Stotinak metara od mesta polaska njihovo vozilo je naišlo na minu. Trojica vojnika su poginula na licu mesta, dok je Srđan, teško ranjen, prebačen u bolnicu u Mitrovici, a potom na VMA. Na aparatima je bio do 4. aprila, kada je preminuo.

Samo tri dana pošto je u Prištini sahranjen, na ratnom zadatku poginuo je i njegov brat blizanac Boban. On se nalazio u oklopnom vozilu sa još sedmoricom vojnika. Pogodile su ih dve rakete na toplotno navođenje i vozilo pretvorile u pepeo.

Foto arhiva Novosti

Srđan Milić

Posle bombardovanja, otac Dragoljub, majka Nada i najstariji sin Goran prešli su u Kraljevo, gde su imali kuću, ali Goran nije izdržao, već je 2000. godine otišao za braćom. Sahranjen je u grobnici pored njih. Pošto je pre 12 godina preminuo i otac Dragoljub, majka Nada ostala je sama u Kraljevu.

Foto arhiva Novosti

Boban Milić

UTVRđIVANjE STATUSA

BORAČKI status, prema Jedinstvenoj evidenciji korisnika prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite, do danas je utvrdilo 33.080 boraca, 12.025 vojnih invalida i 8.846 korisnika porodičnih prava po osnovu srodstva sa palim borcem. Ovaj broj nije konačan, a nadležno Ministarstvo pozvalo je sve borce da podnesu zahtev za utvrđivanje statusa.

Inače, sticanje statusa borca omogućava ostvarivanje prava na legitimaciju, uniformu, dodatak u skladu sa zakonom. Nosilac statusa može ostvariti i izvesne pogodnosti u mestu prebivališta.

Braća Milić nedavno su dobila ulicu u ovom gradu, u stambenom bloku Voćareve livade, u Ribnici, gde su izgrađeni stanovi namenjeni pripadnicima snaga bezbednosti - Vojske Srbije, MUP, BIA, Sudske straže i Okružnog zatvora. Inicijativu je podnelo Udruženje veterana organa bezbednosti i vojne policije Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)