KOMARCI "UBIŠE", A TEK SE OČEKUJE NAJEZDA: Evo ko je najpodložniji ujedu i zbog čega

Novosti online

25. 06. 2023. u 17:48

ŠIROM regiona trenutno vlada najezda komaraca zbog velike količine padavina i visokog vodostaja reka, uz porast temperatura.

КОМАРЦИ УБИШЕ, А ТЕК СЕ ОЧЕКУЈЕ НАЈЕЗДА: Ево ко је најподложнији уједу и због чега

FOTO: Arhiva novosti

Zaprašivanje je otežano pošto su za hemijsko i biološko suzbijanje komaraca potrebni optimalni vremenski uslovi: temperatura od 18 do 25 stepeni bez kiše i vetra, što je bila retkost u prethodnom periodu.

Ni prognoza do kraja leta nije preterano optimistična, pa se očekuje porast broja kućnih i tigrastih komaraca budući da im je dovoljno veoma malo vode da za dve nedelje naprave novo leglo.

Osim što su njihovi ujedi neprijatni zbog svraba, otoka i crvenila, komarci mogu preneti 20-tak različitih i potencijalno opasnih zaraznih bolesti - od malarije, preko virusa Zapadnog Nila i čikungunje, do denga i žute groznice.

Često se može čuti da komarci više napadaju ljude koji imaju "slatku krv", ali pravi razlog zapravo leži u krvnoj grupi. Pojedina istraživanja pokazala su da su oni sa 0 krvnom grupom najugroženiji, dok osobe sa krvnom grupom A imaju najmanje šanse da ih ujede komarac.

FOTO: Arhiva novosti

 


Novo istraživanje Univerziteta Rokfeler pokazuje da čak 20 odsto svetske populacije biva ujedeno češće od proseka, a glavni uzrok za to je, kažu istraživači, genetika, odnosno određeni mirisi koje lučimo kroz kožu ili usta. Takođe, prilično su ugrožene trudnice, pošto ispuštaju više ugljen-dioksida koji privlači komarce, ali i oni koji se intenzivnije bave sportom i fizičkim radom, zbog pojačanog znojenja.

Komarce takođe privlače i mirisi kozmetičkih preparata, poput sapuna, krema, parfema i sprejeva za kosu - i to posebno cvetni i voćni mirisi, dok su im najmanje privlačne arome kokosa i badema.

Relativno uspešna zaštita od ujeda ovih insekata može biti svetla i lagana odeća, po mogućstvu dugih rukava i nogavica, bez upadljivih i cvetnih printova. Tu su, naravno, i različiti sprejevi, rol-on i gelovi.

U kućnim uslovima, osim mreža protiv insekata, mogu pomoći i prirodni lekovi - esencijalno ulje eukaliptusa ili limuna, ali i lavanda ili bosiljak u saksiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?