ČETIRI MOSTA STRADALA KOD ALEKSANDROVCA: Nova odluka Opštijnskog štaba, odlaže se veliki pozorišni festival (FOTO)

S.BABOVIĆ

17. 06. 2023. u 15:22

VANREDNA situacija u Aleksandrovcu na snazi je sada na celoj teritoriji opštine, a među poslednjim odlukama Štaba za vanredne situacije je da se odloži 8. Pozorišni festival „Bucini dani“.

ЧЕТИРИ МОСТА СТРАДАЛА КОД АЛЕКСАНДРОВЦА: Нова одлука Општијнског штаба, одлаже се велики позоришни фестивал (ФОТО)

Foto:Informativna sluzba Aleksandrovac

Predsednik opštine Mirko Mihajlović je za informativnu službu lokalnog Doma kultue „Buca Mirković“ gde je upravo trebalo da se od 20. do 25.juna održi pozorišna smotra obrazložio ovu odluku izrazito teškom situacijom posle više talasa padavina, bujica, izlivanja reka i odrona na putevima.

- Osnovni prioritet rukovodstva opštine je sanacija štete od katastrofalnih poplava, koje su u većini sela Župe uništile puteve, mostove, privatne kuće i letinu – kaže Mirko Mihajlović, predsednik opštine Aleksandrovac.

Nov termin za festival biće u kasno leto ili u prvim danima jeseni.

Vanredna situacija u delu opštine u trenutku kada je bilo ugroženo 20 naselja  proglašena je pre skoro dve nedelje.

https://www.novosti.rs/drustvo/vesti/1246400/jos-jedna-opstina-srbiji-proglasila-vanrednu-situaciju-ugrozeno-20-naseljenih-mesta-aleksandrovcu

Dramatični prizori nastradalih sela, puteva, oranica stižu iz svih dela Gornje i Donje Župe. Najteže je ove nedelje bilo u Lesenovcima.

- Svi su usevi stradali, stoka,kuće, katastrofa je 100 posto – kaže Dragan Džamić iz ovog mesta.

Klizišta i odroni su na desetine lokalnih puteva, a Saobraćajna inspekcija je donela više odluka o zabrani saobraćaja na određenim pravcima.

https://www.novosti.rs/srbija/vesti/1248819/opasnost-pokrenuta-klizista-kod-aleksandrovca-ovim-putevima-sme-vise-vozi-foto

Saobraćaj i prelazak preko reke za pešake sada je zabranjen zbog rušenja ili oštećenja mostova na reci Vratarici (Trnavci-Savković),na reci Pepeljuši (Vitkovo - Venčac),

na reci Vratarici (Donji Vratari - Vučkovići), na putevima Dobroljupci - Kršani, Gornji Vratari - Krupaja Boturići - Velika Vrbnica Džamići i na lokalnom putu Subotica ka Vražogrncima.

PREDSTAVE

Pozorišni festival posvećen sećanju na istaknutog župskog i srpskog esejistu, pozorišnog kritičara i književnika Milosava Bucu Mirkovića (1932 - 2013), trebalo je da otvori predstava Narodnog pozorišta u Beogradu, „Naš razred“ u režiji Tatjane Mandić Rigonat.Za neku od glumačkih nagrada u više kategorija "Zlatno zrno", trebalo je da se nadmeću i ostvarenja iz predstava „Ana Karenjina“ u režiji Dejana Projkovskog i izvođenju Novosadskog pozorišta Újvidéki Színház, predstava „Dankan Mekmina“ (Madlenianum, Agencija Marador), režisera Ivana Vukovića, koprodukcijska predstava „Rasvetljavanje slučaja serije ubistava trovanjem u ćuprijskom okrugu 70 - ih godina 19.veka“, koju je režirala Anđelka Nikolić (saradnja Knjaževsko - srpskog teatra Kragujevac, Puls teatra Lazarevac, Seoskog kulturnog centra Markovac i Umetničke grupe Hop La!Beograd) i predstava Narodng pozorišta u Beogradu „Očevi i oci“, koje režira Veljko Milunović 24. juna. Smotra je trebalo da se završi dodelom nagrade i programom Veče filmske muzike „Boje noći“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)