STOJIMO PRED ZIDOM NEPRAVDE I NEISTINE: Porodica i prijatelji Milana Pantića obeležili 22 godine od njegovog ubistva (FOTO)

Z. GLIGORIJEVIĆ

12. 06. 2023. u 08:41

PORODICA, prijatelji i kolege Milana Pantića, dopisnika "Večernjih novosti" iz Jagodine, juče su, povodom 22 godine od njegovog mučkog ubistva, položili vence i cveće na njegov grob, spomen-ploču i Trg koji nosi njegovo ime.

СТОЈИМО ПРЕД ЗИДОМ НЕПРАВДЕ И НЕИСТИНЕ: Породица и пријатељи Милана Пантића обележили 22 године од његовог убиства (ФОТО)

Foto:Z.Gligorijević

- Dugo čekamo da Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal preuzme vođenje ovog slučaja i njime se dalje bavi, kako bi podiglo optužnicu i kako bi se sudilo naručiocima i počiniocima ovog zločina - ocenio je predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić.

On je dodao da je ove godine mnogo masovnije obeležena godišnjica ubistva Slavka Ćuruvije uz transparent "Istina je naša pobeda", koji su Pantićeve kolege razvile i na Trgu u Jagodini koji nosi njegovo ime.

- Međutim, to očigledno nije dovoljno. Mi istinu već znamo. Nama je važna pravda! Počinioci i nalogodavci moraju u zatvor! Očekujemo osuđujuću presudu u slučaju Slavka Ćuruvije i bar podizanje optužnice za slučaj Milana Pantića - ocenio je Matić.

Predsednik UNS-a Živojin Rakočević izrazio je stav da "ako nema pravde za najpoštenijeg među nama, onda naše društvo nema budućnost. Nema ni istine".

- Ako se ne reši slučaj Milana Pantića, svako od nas imaće tešku mrlju, da nismo uradili gotovo ništa da onaj ko je simbol pravde, istine i borbe protiv korupcije ostane negde u nepostojanju. Potpuno je jasno da ako Tužilaštvo za organizovani kriminal ne počne da radi, da ćemo mi stajati pred zidom nepravde i neistine - uveren je Rakočević.

Predsednik NUNS-a Željko Bodrožić rekao je da država Srbija Pantićeve kolege "na mnogo načina svih ovih decenija obeshrabruje, a ovo je, kao i ubistvo Slavke Ćuruvije, najdrastičniji primer".

- Sramota za sve nas je da država toliko godina ne može da otkrije počinioce i nalogodavce. Mi iz udruženja novinara apelujemo, molimo, komisija, predvođena Veranom, mnogo toga je uradila, ali država i dalje zakazuje

- zaključio je Bodrožić.

Dobitnik nagrade

Dimitrije Mirković (30), novinar produkcije "Gračanica onlajn" i dopisnik Tanjuga, ovogodišnji dobitnik nagrade za novinarsku hrabrost koja nosi ime Milana Pantića, iz porodičnih razloga je bio sprečen da dođe u Jagodinu. On je poslao poruku da je duboko dirnut i počašćen nagradom, pogotovu što je na početku novinarske karijere, kao i da je dobitnik mogao biti bilo ko od kolega koji su izveštavali sa severa naše južne pokrajine.

"Moja nagrada je nagrada svih mojih kolega novinara i snimatelja koji godinama izveštavaju sa Kosova i Metohije. Novinarima sa Kosova i Metohije nije ugrožena samo fizička bezbednost, već imaju problem i sa Zakonom o upotrebi jezika, kao i sa dobijanjem sagovornika", rekao je Mirković.

Veran Matić: Ubice još aktivne, naručioci prebogati

Tekstovi Milana Pantića bili su slikovita hronika Jagodine i okoline i danas gotovo da nema takvih novinara i takvog novinarstva. I u tome su ubice uspele, kaže Veran Matić, predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara.

On podseća da je ubistvo novinara Milana Pantića naručeno i da su počinioci ozbiljni kriminalci koji su i dalje aktivni.

- Jasno je da je u pitanju zaštita koruptivnog lanca, da je globalno poznata kompanija kroz koruptivne radnje privatizovala cementaru Novi Popovac, o čemu je najozbiljnije pisao Milan Pantić. I "slučaj" je rešen i pre nego što je privatizacija obavljenja. Naš kolega je ubijen - kaže Matić.

On navodi i da su na samom početku istrage namerno kontaminirali mesto zločina, nisu saslušani mogući svedoci, niko nije proverio mobilni telefon Milana Pantića, niti pogledao tekstove koje je pisao.

- Umesto da pitanje kriminala prilikom privatizacije cementare dovede do kraja, tužilaštvo je odlučilo da zatvori istragu. Inspektor Kecman je ipak uspeo da pronađe dokaze za identifikovanje ubica i bilo je potpuno jasno da je organizovana kriminalna grupa na putu privatizacije sklanjala sve smetnje - navodi Matić, i dodaje da je mogući odgovor na pitanje zašto su Pantićeve ubice do danas nekažnjene taj što su svi akteri danas prebogati i poseduju moć jaču od sistemske.  (V. C. S.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić